ua en ru

"Укрпромбанк" має намір оскаржити рішення НБУ про ліквідацію банку, - юрист

Кредитори "Укрпромбанку" мають намір оскаржити рішення Національного банку України (НБУ) щодо ліквідації та перекладу найбільш ліквідних активів на суму 3,1 млрд грн в "Дельта Банк", пише сьогодні "Комерсант-Україна".
"Ми плануємо подати позов про незаконність ліквідації та передачі активів на наступному тижні. Якщо мораторій був незаконним, то і всі наступні дії є незаконними. Якби мораторій не був продовжений, активів вистачило б для розрахунків з кредиторами. Коли почнеться розпродаж активів кредиторам, можна буде повернути кошти", - упевнений керуючий партнер юридичної фірми "Ольга Демченко і партнери" (представляє інтереси декількох клієнтів "Укрпромбанку") Ростислав Кравець.
Видання відзначає, що можливість оскаржити ліквідацію у "Укрпромбанку" з'явилася завдяки рішенню Окружного адміністративного суду Києва, яким суд підтвердив незаконність продовження мораторію, введеного НБУ в "Укрпромбанку" 5 серпня 2009 р., який позбавив клієнтів можливості стягнути з банку свої кошти. Зокрема, НБУ подав апеляцію на це рішення, але 27 вересня Київський апеляційний адміністративний суд залишив її без розгляду, оскільки НБУ не вклався у визначені терміни. У визначенні апеляційного суду йдеться, що його можна було оскаржити до 17 жовтня поточного року у Вищому адміністративному суді. Але НБУ цього не зробив.
Директор юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков заявив, що апеляція все-таки буде подана, але не пояснив коли і на якій підставі.
Нагадаємо, перед ліквідацією заборгованість "Укрпромбанку" перед юридичними особами становила 1,44 млрд грн.
Нагадаємо також, що мораторій на виплату вкладів в "Укрпромбанку" був продовжений на шість місяців постановою НБУ від 5 серпня 2009 р. Це рішення регулятор ухвалив після набуття чинності антикризового закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо особливостей проведення заходів з фінансового оздоровлення банків "(набрало чинності 24 липня 2009 р.). Однак попередній мораторій в "Укрпромбанку" завершився ще 21 липня, тому факт його продовження майже через два тижні не був законним, що і визнав суд. При цьому суд відмовився скасувати постанову НБУ, так як вона втратила силу: 21 січня НБУ почав ліквідацію "Укрпромбанку".