ua en ru

"Укрнафта" оскаржила в шведському суді рішення про виплату Carpatsky Petroleum 146 млн дол

ПАТ "Укрнафта" оскаржило в шведському суді рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, який зобов'язав компанію виплатити Carpatsky Petroleum Corporation (Делавер, США) 145,7 млн дол. компенсації за невиконання умов угоди про спільну розробку Рудовсько-Червонозаводського газоконденсатного родовища (Полтавська область). Про це повідомляє прес-служба "Укрнафти".

Відзначається, що арбітражне рішення, про визнання та виконання якого в українських судах запитує Carpatsky Petroleum, не враховує обставини справи, які істотним чином впливають на кінцеві висновки.

"У зв'язку з цим "Укрнафта" звернулася до місцевого суду Швеції з заявою про оскарження зазначеного рішення. Право на оскарження арбітражного рішення передбачено і гарантується шведським законом "Про арбітраж". Стокгольмський суд прийняв зазначену заяву ПАТ "Укрнафта" і знайшов достатні підстави для відкриття провадження у справі про оскарження арбітражного рішення. Результатом розгляду справи може стати скасування арбітражного рішення", - йдеться в повідомленні.

За даними "Укрнафти", Carpatsky Petroleum, затверджена в якості інвестора за договором про спільну діяльність, припинила своє існування ще в 1996 р., але дана інформація була прихована, і від імені компанії тривало укладення додаткових угод до договору про спільну діяльність, а також застосовувалася печатка та інші реквізити.

"Майже з самого початку своєї діяльності в Україні, особи, які представляли техаську компанію, діяли в порушення як взятих на себе договірних зобов'язань, так і в порушення норм законодавства України. Дані обставини були встановлені Генеральною прокуратурою України в ході перевірки та державними судами України рішень, що вступили в законну силу. Зараз на розгляді органів знаходиться заява "Укрнафти" та її дочірньої структури щодо притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності", - наголошується в повідомленні.

У грудні 2007 р., після відкриття арбітражного провадження по вищезазначеній справі, кувейтська компанія Kuwait Energy Co. стала новим власником Carpatsky Petroleum.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма зобов'язав ПАТ "Укрнафта" виплатити Carpatsky Petroleum Corporation (Делавер, США) 146 млн дол. компенсації за невиконання умов угоди про спільну розробку Рудовсько-Червонозаводського газоконденсатного родовища.