ua en ru

"Укрексімбанк" розмістив п'ятирічні євробонди на 500 млн дол. з прибутковістю 8,75% річних, - джерело

"Укрексімбанк" розмістив п'ятирічні євробонди на 500 млн дол. з прибутковістю 8,75% річних. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило джерело на фінансовому ринку.

"Укрексімбанк" у 2013 році першим серед інших емітентів вийшов на зовнішній ринок публічних запозичень. "Він розмістив п'ятирічні євробонди на 500 млн дол. з прибутковістю 8,75% річних", - повідомив джерело. Лід-менеджерами розміщення виступили Credit Suisse і Morgan Stanley. Кошти залучалися через британську компанію Biz Finance PLC, яка надасть "Укрексімбанку" кредит на залучену у інвесторів суму. В "Укрексімбанку" коментувати умови свого розміщення вчора відмовилися.

Рейтингові агентства вже відреагували на цей випуск боргових паперів. Moody's присвоїло випуску довгостроковий рейтинг B3 з негативним прогнозом, а Fitch - рейтинг B(exp). "Рейтинги відображають значну подушку капіталу і гарний прибуток до відрахування в резерви під знецінення кредитів, доступний для покриття збитків, комфортну ліквідність і істотну корпоративну клієнтську базу", - говориться у звіті Fitch.

Випуск євробондів "Укрексімбанку" став четвертим, що перебуває в обігу. Крім нього, на вторинному ринку торгуються папери, випущені в гривні на суму 2,39 млрд грн (еквівалент 300 млн дол.), з погашенням в 2014 році, єврооблігації на 750 млн дол. з погашенням в 2015 році і на 125 млн дол. з погашенням в 2016 році.
Вартість залучення виявилася вищою, ніж останні розміщення українських емітентів на внутрішньому і зовнішньому ринках. 20 вересня Мінфін залучив на зовнішньому ринку 600 млн дол. під 7,46% річних. А 8 січня відомство продало на внутрішньому аукціоні валютні облігації внутрішньої держпозики на 530 млн дол. під 7,5%. Через тиждень, 15 січня, в бюджет надійшло ще 62,9 млн дол. під 8,25%.

Про переплату говорить і той факт, що прибутковість єврооблігацій "Метінвесту" з погашенням, як і "Укрексімбанку", в 2018 році становить на вторинному ринку 8,47-8,59%. "Держбанк тісно співпрацює з урядом, якому потрібні гроші. Запропонована банком прибутковість могла бути з невеликою премією", - впевнений співрозмовник газети. Вже 30 січня Мінфін повинен виплатити Міжнародному валютному фонду 405 млн дол. До кінця року виплати Мінфіну складуть 2,5 млрд дол. (разом з НБУ - 5,8 млрд дол.). Втім, за словами фахівця відділу продажу боргових цінних паперів Dragon Capital Сергія Фурси, ціна залучення коштів "Укрексімбанком" відповідає нинішній прибутковості паперів банку на вторинному ринку.

Учасники ринку впевнені, що після "Укрексімбанку" папери розмістять і інші компанії. "Ми очікуємо, що в I півріччі на зовнішні ринки запозичення вийдуть ще чотири-п'ять емітентів, включаючи суверена. Причому серед них будуть не тільки досвідчені позичальники, але і дебютанти, наприклад "Укрзалізниця"",- говорить Сергій Фурса.

Ще в минулому році генеральний директор "Укрзалізниці" Володимир Козак заявляв про плановане розміщення єврооблігацій українських залізниць на загальну суму 1 млрд дол. Дебютантами можуть стати і структури бізнесмена Дмитра Фірташа, наприклад компанія Ostchem. "Ситуація на зовнішніх ринках стабілізувалася, тому нерезидентам цікаві всі папери з високим купонним прибутком", - говорить керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен.

Серед тих, хто вже залучав кошти на зовнішніх ринках, повторно вийти можуть "Ощадбанк" і "ПриватБанк", якщо у них буде потреба у валютних ресурсах. Інші банки, раніше залучали кошти шляхом розміщення євробондів,- "Альфа-Банк", "УкрСиббанк", банк "Фінанси і Кредит" - поки не висловлювали зацікавленість у виході на борговий ринок. "Кредитування у валюті всередині країни дуже обмежене, з зовнішніми боргами банки в основному розплатилися, тому потреби у валюті у них немає", - пояснив Сергій Фурса.

Читайте також: Fitch привласнило середньостроковим зобов'язанням "Укрексімбанку" рейтинг В(EXP)/RR4