ua en ru

"Український вибір" в Києві проводить конференцію з питань боротьби з корупцією

У Києві 8 листопада 2013 р. за ініціативи громадського руху "Український вибір" розпочала роботу науково-практична конференція на тему "Актуальні питання організації боротьби з корупцією в Україні". Про це повідомляє прес-служба руху.

У роботі конференції беруть участь Василь Німченко, заступник голови руху "Український вибір", директор Незалежного українського центру правових ініціатив і експертиз "Правова держава", заслужений юрист України, кандидат юридичних наук; Ігор Кириченко, керівник програми "Боротьба з корупцією" громадського руху "Український вибір", генерал-майор міліції, кандидат юридичних наук, доцент, заслужений працівник освіти України; Наталія Ярмиш, доктор юридичних наук, професор кафедри кримінально-правових дисциплін Інституту кримінально-виконавчої служби; Володимир Лишавський, голова Антикорупційного бюро України, генерал-майор, кандидат військових наук, доцент; Микола Хавронюк, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, директор наукового розвитку центру політико-правових реформ, а також юристи, незалежні експерти, представники громадських організацій та ЗМІ.

Основне завдання конференції - розглянути всі аспекти чинного законодавства України, направленого на боротьбу з корупцією, і виробити кваліфікована експертна думка щодо заходів з протистояння корупції.

Відкриваючи засідання, Ігор Кириченко зачитав привітання лідера громадського руху "Український вибір" Віктора Медведчука учасникам конференції.

"Хочу висловити щиру подяку всім, хто погодився взяти участь в обговоренні цієї важливої і водночас болючою для нашого суспільства теми.

З самого початку створення нашого громадського руху і протягом всієї кропіткої роботи питання боротьби з корупцією завжди стояли на першому плані нашої діяльності.

Необхідно підкреслити, що сьогодні корупція в Україні стала національним лихом, і ми повинні всім світом стати на захист інтересів суспільства. Ми вважаємо, що антикорупційний закон повинен бути підтриманий всенародно, і тільки тоді він стане дієвим засобом протидії цьому кримінальному явищу", - йдеться у зверненні.

В ході роботи конференції з доповіддю виступив Василь Німченко. Він зазначив: "Зараз в Україні є цілий законодавчий масив по боротьбі з корупцією. Одночасно у нас в країні діють і норми міжнародних інстанцій. Але, як ми бачимо, всі ці законодавчі норми працюють неефективно. Хотів би відзначити, що стаття 17 основного закону зобов'язує громадян України боротися з корупцією, і це зобов'язання безпосередньо пов'язане з економічною безпекою держави. Але чиновники і вище керівництво, говорячи про боротьбу з корупцією з високих трибун, мало що роблять для викорінення цього явища. Влада зараз фактично ведуть війну з громадянським суспільством і не хочуть чути голоси громадських організацій, а народний контроль взагалі відсутня. Фахівцями Громадського руху "Український вибір" розроблена концепція боротьби з корупцією, в якій пропонується ввести конституційну, політичну і громадянську відповідальність юридичних осіб за корупційні дії. Цей документ опублікований на сайті руху для обговорення. Ми пропонуємо запровадження громадського контролю за діями державних структур і діяльністю чиновників. Ми будемо і далі вести роботу, спрямовану на інформування населення з метою викорінення явищ, які заважають побудові здорового громадянського суспільства".

Ігор Кириченко у своїй доповіді підкреслив, що Україна зараз займає 152 місце у світовому рейтингу за рівнем чесності чиновників. За роки незалежності країни виросло ціле покоління, яке вважає нормальним пропозицію хабара з метою вирішення будь-якого питання. Корупційна психологія практично вкоренилася у свідомості громадян України. Саме тому громадський рух "Український вибір" обрала одним із магістральних напрямків інформування населення про боротьбу з корупцією.

Ця конференція - перша з цілого циклу семінарів, круглих столів, брифінгів, дискусій та диспутів, які проведе громадський рух "Український вибір".