ua en ru

Більше 70% українських ЗМІ приховують кінцевих власників, - дослідження

Більше 70% українських ЗМІ приховують кінцевих власників, - дослідження Фото: друковані ЗМІ

Щонайменше 43 ключовими ЗМІ (з 60 досліджуваних) володіють офшори

Більше 70% українських засобів масової інформації приховують дані про своїх кінцевих власників. Про це йдеться в дослідженні Media Ownership Project, заснованому на даних з офіційних державних реєстрів.

Повідомляється, що в рамках дослідження структури власності охоплено 60 українських ЗМІ. За його результатами створено базу даних з усіма юридичними і фізичними особами, які офіційно мають частки в українських ЗМІ. Дані збиралися протягом січня-березня 2015 р.

Автори досліджували структуру власності 29 загальнонаціональних телеканалів, 10 радіостанцій і 21 всеукраїнського друкованого видання. Загалом 60 ЗМІ - це близько 250 різних юридичних осіб.

"Структура власності абсолютної більшості досліджуваних ЗМІ сформована за принципом "матрьошки": власник ЗМІ - це компанія, заснована ще однією або декількома іншими фірмами", - йдеться у висновках дослідження.

Повідомляється, що використання офшорних юрисдикцій носить масовий характер - 43 ключові українські засоби масової інформації з 60, які були досліджені, виводять на закриті офшори. Використання трастових компаній і довгих ланцюгів юридичних фірм мають місце навіть у тих ЗМІ, де реальні фактичні власники (олігархи, політики) медіа давно відомі і публічно не приховують цього - це стосується навіть найбільших медіахолдингів.

Нагадаємо, Порошенко не має наміру давати вказівки про закриття тих чи інших ЗМІ.