ua en ru

Тільки 5% кримінальних проваджень з виборів Ради в 2014 р. дійшли до суду, - ОПОРА

Тільки 5% кримінальних проваджень з виборів Ради в 2014 р. дійшли до суду, - ОПОРА Фото: вибори в Україні

На початок місяця 225 виробництв з 291 були закриті

В суд передано тільки 5% кримінальних проваджень за порушення виборчого законодавства на дострокових виборах Верховної Ради в 2014 р. дійшли до суду, 77% - закрито через відсутність складу злочину. Про це свідчать результати моніторингу, проведеного громадською мережею ОПОРА та Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES).

"Станом на початок вересня 2015 р., 225 виробництв з 291 закриті", - повідомив на прес-конференції експерт ОПОРА Алекесандр Клюжев.

Обвинуваченими, в основному, виступали члени виборчих комісій.

При цьому жоден організатор схем підкупу виборців або учасник виборів, на користь якого скуповувалися голоси, до кримінальної відповідальності притягнутий не був.

Найчастіше суди штрафували обвинувачених на суму 1700-6800 грн із забороною брати участь у виборчому процесі на 2 роки.

У зв'язку з цим, ОПОРА закликає депутатів Верховної Ради удосконалити виборче законодавство та Кримінальний кодекс для забезпечення ефективного розслідування порушень у виборчому процесі.

Зокрема, уточнити статті щодо підкупу виборців, встановити додаткові покарання за порушення виборчого процесу, запровадити особливий порядок розгляду звернень громадян до слідчих органів з приводу порушень на виборах.

Нагадаємо, 5 вересня 2015 р. в Україні стартував виборчий процес чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які будуть проведені 25 жовтня 2015 р.