ua en ru

"Точмаш" підписав меморандум про співпрацю з фінським виробником зернозбиральних комбайнів Sampo

Компанія "Точмаш" повідомила про підписання меморандуму про співпрацю з фінським виробником зернозбиральних комбайнів Sampo, пише "Комерсант-Україна".

Найближчим часом буде підписано угоду про крупноузлову збірку на потужностях українського підприємства, уточнив глава правління "Точмашу" Василь Артазей. За домовленістю з фінською компанією через три-чотири роки ступінь локалізації повинна скласти 30%, а ще через п'ять-сім років - 50%. "Ми плануємо випустити 100 комбайнів вже в 2011 р., а в майбутньому вийти на тисячу одиниць на рік", - сказав В.Артазей.

"Точмаш" - у минулому один з провідних виробників черв'ячних редукторів і мотор-редукторів в Україні. Має заготовче, механічне і складальне виробництво. Але в 2001 р. на ньому була почата процедура банкрутства. "У 2006 р. підприємство придбав підприємець Андрій Артазей. Цього року ми повністю розрахувалися з боргами компанії", - уточнив В.Артазей.

На фінському підприємстві упевнені, що з локалізацією виробництва зможуть значно збільшити ринкову частку. Зараз в Україні жоден зі світових виробників не має власної збірки. Крупновузлова збірка повинна дозволити знизити вартість комбайнів на 35-40% з нинішніх 160-200 тис. євро за одиницю. У Україні збиратимуться Sampo 3065 з двигуном потужністю 250 л. с. і Sampo 3085 - 275 л. с. "У нас є досвід аналогічної співпраці в Росії. За декілька років ми у декілька разів збільшили об'єм постачань машинокомплектів, приблизно до тисячі на рік", - говорить директор по маркетингу Sampo Rosenlew Михайло Кулік. За його словами, компанія має намір зайнятися просуванням своєї продукції в Україні і збільшити продажі до 500 одиниць на рік.