ua en ru

"Занадто великий, щоб збанкрутувати" більше неактуально, - банківський регулятор США

Федеральна корпорація по страхуванню депозитів (FDIC), американський банківський регулятор, оголосила про початок кампанії переконання фінансових ринків, що твердження "занадто великий, щоб збанкрутувати", - уже мертве. Як повідомив агентству Reuters виконуючий обов'язки голови FDIC Мартін Грунберг, скоро відбудеться зустріч з фінансовими інститутами США, групами інвесторів, громадськими організаціями та вченими.

Метою, за його словами, є викорінення думки, що уряд буде всіляко допомагати великим фінансовим структурам, які виявилися заручниками кризи, боячись, що їх крах завдасть шкоди національній економіці. Замість цього регулятор має намір з усією суворістю вимагати від банків виконання всіх вимог.

"Занадто великий, щоб збанкрутувати" було модним словом в 2007-2009 рр., під час фінансової кризи, коли FDIC тільки набирала сили, щоб могло дозволити банкам розслабитися. Однак крах банку Lehman Brothers і страховика AIG змінив погляд регуляторів", - сказав Грунберг.

Результатом сумних подій стала масштабна допомога, надана приватним корпораціям за рахунок грошей платників податків, або, як у випадку Lehman, крах, який ледь не поставив світові ринки на коліна.

Посткризовий закон Додда-Френка з фінансового нагляду дав FDIC широкі повноваження з контролю над фінансовими компаніями. Але ринок ще не переконався, що урядовці дадуть добро на те, щоб FDIC почала працювати суворо.

Нагадаємо, в розпал фінансової кризи 2008-го року, услід за крахом американського інвестиційного банку Lehman Brothers про свої проблеми повідомив страховий гігант American International Group. Уряд США виділив йому багатомільярдний пакет допомоги, що викликало критику деяких фінансистів і політиків, які виступали проти порятунку приватних структур за рахунок коштів платників податків.