ua en ru

"Швидкі" для МОЗ України обійшлися на 42 млн грн дешевше, ніж у роздріб, - виробник

Автомобілі швидкої допомоги, закуплені для Міністерства охорони здоров'я України, обійшлися на 42 млн грн дешевше, ніж у роздріб. Так ПрАТ "НВО "Практика", яке зробить за замовленням МОЗ більше 1000 машин швидкої допомоги, відреагувало на звинувачення в завищених цінах. Керівництво "НВО "Практика" пояснило: журналісти і депутати забули порахувати вартість самої роботи з переобладнання машин. Звідси і різниця в 180 тис. грн, про яку пишуть у пресі.

"Це груба фактична помилка. Ціла третина вартості нового автомобіля швидкої допомоги - це вартість роботи з переобладнання. На жаль, не можна просто накидати обладнання у звичайний автомобіль і сподіватися, що в підсумку вийде карета швидкої допомоги. Для того, щоб з базового шасі (звичайний суцільнометалевий фургон) створити прообраз "лікарні на колесах", необхідно виробити більше сотні технологічних операцій", - йдеться в заяві "НВО "Практика".

Саме тому, як зазначає керівництво підприємства, фактична роздрібна ціна набагато вище, ніж оптова, по якій "швидкі" закупив МОЗ.

"Вартість робіт з переобладнання АШМД в Україні варіюється від 240 до 280 тис. грн. У нас - ціна по прайсу становить 264 тис. грн. Таким чином, в роздріб новий автомобіль швидкої медичної допомоги виробництва ПРАТ "НВО "Практика" коштує понад 690 тис. грн. А зовсім не 450 тис. грн. Таких цін в Україні взагалі немає і бути не може", - відзначає виробник "швидких". Підприємство також попросивло журналістів та редакторів ЗМІ критично ставитися до фактів, які їм надходять, і враховувати, що публікація помилкових тверджень завдає шкоди діловій репутації "НВО "Практика".

Таким чином, закупівля швидких, здійснена МОЗ, обійшлася щонайменше на 42,5 млн грн дешевше, ніж покупка в роздріб. Крім того, за повідомленням голови тендерного комітету Галини Довганчин, вдалося заощадити ще додатково 6,5 млн грн, які теж витратять на покупку нових "швидких".