ua en ru

До 1 вересня МОЗ підготує проекти щодо створення єдиного реєстру інсулінозалежних

До 1 вересня МОЗ підготує проекти щодо створення єдиного реєстру інсулінозалежних Фото: Олександра Павленко

Наразі, за оцінками керівництва медвідомства, документи готові на 80%

Міністерство охорони здоров'я України до 1 вересня планує забезпечити готовність проектів нормативно-правових актів, які пов'язані зі створенням в Україні єдиного реєстру інсулінозалежних. Про це у другій частині інтерв'ю РБК-Україна заявила перший заступник глави МОЗ Олександра Павленко.

"Всі ці документи у нас готові на 80%. Ми поставили собі внутрішній термін - до 1 вересня забезпечити готовність проектів нормативно-правових актів, які ми запустимо за процедурою узгодження центральними органами виконавчої влади", - зазначила Павленко.

За її словами, також до кінця року в Україні має бути створений єдиний реєстр інсулінозалежних. "Його прототип уже готовий - практично це техзавдання, яке можна буде дати будь-якій IT-компанії, і вона зможе нам зробити софт", - уточнила перший заступник міністра.

Відповідаючи на запитання, навіщо МОЗ цей реєстр і весь пілотний проект, Павленко розповіла про плани відійти від регіональних закупівель інсулінів до часткового відшкодування їхньої вартості пацієнтам через аптеки. За її словами, така практика існує в багатьох країнах.

Нагадаємо, МОЗ планує із 2016 р. запустити програму компенсацій пацієнтам із цукровим діабетом.