ua en ru

"Сбербанк Росії" звернувся в суд ЄС з позовом про скасування введених проти нього санкцій

"Сбербанк Росії" звернувся в суд ЄС з позовом про скасування введених проти нього санкцій
ВАТ "Сбербанк Росії" звернулося в суд Європейського Союзу з позовом про скасування введених проти банку владою ЄС санкцій.

ВАТ "Сбербанк Росії" звернулося в суд Європейського Союзу з позовом про скасування введених проти банку владою ЄС санкцій. Про це йдеться в повідомленні прес-служби банку.

"Оскільки справа підлягає розгляду судом Європейського Союзу, і відповідно до звичайної практики для такого роду питань, банк не буде коментувати свою позовну заяву до моменту остаточного вирішення питання судом", - наголошується в повідомленні.

Раніше стало відомо, що введення проти них санкцій оскаржили в Європейському Суді компанія "Роснефть" і бізнесмен Аркадій Ротенберг.

В кінці липня 2014 р. п'ять російських державних банків ("Россельхозбанк", "Газпромбанк", "Сбербанк", ВТБ і ВЕБ) потрапили під санкції Євросоюзу, який заборонив громадянам і компаніям ЄС купувати або продавати випущені ними нові акції, облігації або "подібні фінансові інструменти з терміном обігу більше 90 днів.

12 вересня 2014 р. влада Євросоюзу оприлюднили новий пакет санкцій проти Росії. Згідно з новим документом список обмежень був значно розширений - резидентам ЄС заборонено надавати "Сбербанку" інвестиційні послуги, крім того, вони не можуть здійснювати операції з новими випусками облігацій та інших цінних паперів, випущених починаючи з 12 вересня 2014 р. з термінами обігу понад 30 днів.

Глава "Сбербанку" Герман Греф тоді визнав, що з-за санкцій і, як наслідок, обмеження доступу до зовнішніх ринків капіталу ситуація з валютною ліквідністю в банківській системі погіршилася.

"Банківській системі і підприємствам потрібно знайти інші варіанти валютного фондування. Є проблема валютної ліквідності: є зобов'язання у нас і наших клієнтів в іноземній валюті, які потрібно виконувати. Ми зараз розглядаємо всі варіанти залучення валютної ліквідності, у тому числі шляхом підвищення ставок за валютними вкладами, також ми вивчаємо варіанти залучення валютної ліквідності від ЦБ", - заявив Греф, виступаючи перед журналістами за підсумками засідання наглядової ради "Сбербанку".