ua en ru

ЄС застосував економічні санкції до п'яти російських банків, - документ

Європейський Союз застосував економічні санкції до п'яти російських банків.

Європейський союз застосував економічні санкції до п'яти російських банків. Відповідне рішення опубліковане в офіційному журналі ЄС.

Зокрема, це стосується "Сбєрбанку" Росії, ВТБ Банку, "Газпромбанку", "Внєшекономбанка" і "Россєльхозбанка".

"Для обмеження доступу Росії до ринків капіталу громадяни і компанії ЄС не можуть більше продавати або купувати нові облігації, акціонерні частки або інші подібні фінансові інструменти з терміном погашення понад 90 днів, випущені російськими державними банками, їх дочірніми компаніями або компаніями, які діють від їх імені. Також заборонені послуги, пов'язані з випуском таких фінансових інструментів, наприклад, брокерська справа", - йдеться в документі.

Крім того, як раніше повідомлялася, економічні санкції ЄС передбачають введення ембарго на імпорт та експорт зброї і подібного матеріалу в Росію; заборона на експорт товарів подвійного призначення і технологій для військового використання в Росію чи російським кінцевим військовим користувачам.

Крім цього, експорт певних видів енергетичного обладнання та технологій в Росію буде здійснюватися за умови одержання попереднього дозволу компетентних органів держав-членів. У ліцензії на експорт будуть відмовляти, якщо призначення продуктів буде полягати в пошуку і видобутку нафти на великій глибині, нафти, пошуку і видобутку полярної нафти та реалізацію в Росії проектів, пов'язаних з "сланцевої нафти".

При цьому ЄС закликає треті країни застосувати до РФ аналогічні заходи "для максимального ефекту".

Відповідні заходи вводяться строком на 12 місяців - до 31 липня 2015 р. При цьому вони можуть бути переглянуті 31 жовтня 2014 р.

Нагадаємо, економічні санкції проти РФ набувають чинності з 1 серпня 2014 р.