ua en ru

"Роснєфть" отримає в спільному з ExxonMobil проекті розробки важковидобувних запасів нафти в Сибіру 66,67%

Частка ВАТ "НК "Роснєфть" в спільному з ExxonMobil проекті розробки важковидобувних запасів нафти в Західному Сибіру складе 66,67%. Американська компанія отримає 33,33% в проекті, говориться в повідомленні ExxonMobil за підсумками підписання компаніями угоди про спільну розробку важковидобувних запасів нафти в Західному Сибіру.

У найближчій перспективі "Роснєфть" і ExxonMobil планують узгодити програму робіт на обраних ліцензійних ділянках "Роснєфті", яка буде включати геологічне вивчення і буріння свердловин на структурі Баженовської свити і ачимівських відкладень. Початок бурових робіт заплановано на 2013 р. Крім того, ExxonMobil здійснить фінансування робіт з геологічного вивчення та пошуково-розвідувального буріння.

Сьогодні "Роснєфть" і ExxonMobil підписали угоди по спільну розробку важковидобувних запасів нафти в Західному Сибіру і по створенню спільного Арктичного науково-проектного центру шельфових розробок.

Компанії домовилися про розширення і прискорення спільної роботи з освоєння запасів нафти в щільних низькопроникних породах в Західному Сибіру з використанням технологій, що застосовуються компанією ExxonMobil в Північній Америці.

"Угодою передбачається здійснення програми дослідних робіт з метою визначення технічної можливості розробки запасів, і ця програма є розширенням програми технічних досліджень, підписаної компаніями "Роснєфть" і ExxonMobil в квітні 2012 р.", - наголошується в повідомленні ExxonMobil.

Президент "Роснєфті" Ігор Сечін, цитований в повідомленні, зазначив: "Ми не тільки дивимося на нові географічні регіони діяльності, а й розкриваємо потенціал важковидобувних запасів у традиційних регіонах нафтовидобутку. У Західному Сибіру надзвичайно перспективним у цьому відношенні є регіон "Юганскнєфтєгаза". Для освоєння таких покладів потрібне поєднання сучасних технологій, досвіду в розробці низькопроникних колекторів і відповідних податкових умов, підготовку яких уряд Росії ініціював в цьому році. Це сприятиме як забезпеченню зростаючих потреб в енергоресурсах в Росії, так і збереженню стабільності на світових ринках".

У повідомленні американської компанії також наголошується, що друга підписана сьогодні угода забезпечить входження ExxonMobil в новий науково-проектний центр, який надаватиме широкий діапазон послуг для забезпечення всіх етапів освоєння запасів нафти і газу на арктичному шельфі, у тому числі моніторинг та контроль льодової обстановки, проектування морських судів льодового класу, ледостійких морських споруд та пристосованих до арктичних умов трубопроводів, матеріально-технічне забезпечення і забезпечення промислової безпеки.

В рамках центру буде діяти спеціальна служба оповіщення та попередження морських інцидентів, діяльність якої буде спрямована на попередження і негайну ліквідацію надзвичайних ситуацій, наголошується в повідомленні.

НК "Роснєфть" належить на 75,16% державному ВАТ "Роснєфтєгаз", іншими акціями володіє широке коло інвесторів. До 2015 р. держава планує передати інвесторам до 25% у статутному капіталі компанії. Аудировані доведені запаси "Роснєфті" за класифікацією PRMS на кінець 2010 р. становили 22,77 млрд бар. нафтового еквівалента. У 2011 р. видобуток вуглеводнів компанії виросла порівняно з попереднім роком на 2,5% - до 122 млн т нафти і газового конденсату. Чистий прибуток "Роснєфті" в 2011 р. зріс до 13 млрд дол.