ua en ru

"Роснефть" підтримала ідею демонополізації російського скрапленого газу

Наступного тижня може бути прийняте рішення про демонополізацію експорту зрідженого природного газу (ЗПГ) з Росії. Зараз на скасування монополії "Газпрому" з його експорту наполягає вже не тільки НОВАТЕК, але і глава "Роснафти" Ігор Сечін, який ще недавно був повністю на боці "Газпрому", пише "Комерсант-Україна".

Питання про демонополізацію експорту СПГ з Росії буде виноситися на розгляд комісії з ПЕК при президенті РФ (заплановано на 13 лютого), повідомив російський міністр енергетики Олександр Новак. Остаточне рішення з цього питання буде приймати Президент РФ Володимир Путін, додав він. Як з'ясувалося, у ініціював розгляд питання про демонополізацію незалежного виробника газу НОВАТЕК з'явився сильний союзник. Новак підкреслив, що самостійний експорт СПГ потрібен ще й "Роснєфті". "У нас, крім" Газпрому ", є й інша держкомпанія, яка також планує займатися видобутком газу і виробництвом СПГ", - пояснив міністр.

Серед зацікавлених сторін Новак згадав також проект "Печора СПГ", який реалізує Alltech Дмитра Босова. Але його обмежують умови продажу 50% газу в Росії. "Я не бачу зв'язку між необхідністю продажу на внутрішньому ринку половини видобуваються обсягів і можливістю експорту. Іншої можливості транспортування з Ямалу на даний момент не існує", - заявив генеральний директор компанії "Печора СПГ" Максим Барський.

Читайте також: Австралійська Woodside придбає 30% родовища Левіафан в Ізраїлі, потіснивши "Газпром"