ua en ru

"Роснєфть" і BP відмовилися від спільного освоєння шельфу в Арктиці

Компанії BP і "Роснефть" відмовилися від спільного освоєння шельфу в Арктиці і операції з обміну акціями, йдеться в спільному повідомленні ВР і консорціуму AAR, передає РБК.
Як пояснили у ВР, дедлайн по закриттю угоди закінчився 16 травня 2011 р., і сторони до цієї дати не змогли досягти домовленості. Тому переговори з "Роснєфтью" по арктичному альянсу припинені. Тим не менш BP обіцяє продовжити переговори з "Роснєфтью" і консорціумом Alfa-Access Renova-(AAR) щодо конструктивної співпраці в майбутньому.
"Оскільки умови, передбачені домовленостями з "Роснєфтью" (від 14 січня 2011 р.), не були виконані, дані угоди припинені", - йдеться в прес-релізі BP.
У той же час британська компанія підкреслює, що BP "залишається прихильною до діяльності в Росії, конструктивної роботи з консорціумом AAR в рамках ТНК-BP і існуючим добрими взаєминами з "Роснєфтью". "ТНК-BP - чудова інвестиція для всіх сторін з 2003 р. , і нам приємно, що BP і AAR погодилися подолати розбіжності останніх місяців і повністю сконцентруватися на цьому важливому та успішному бізнесі, - заявив виконавчий директор BP Роберт Дадлі. - У той же час ми з нетерпінням чекаємо продовження роботи з "Роснєфтью" в рамках спільного підприємства на Сахаліні, управління нашим новим спільним бізнесом з переробки нафти в Німеччині (Ruhr Oel - прим. РБК) та вивченням інших майбутніх проектів".
Британський концерн відзначає, що "в останні місяці BP вела детальні переговори з AAR і "Роснєфтью", щоб знайти розумне і прагматичне рішення, яке дозволило б реалізувати попередні домовленості з "Роснєфтью" до задоволення всіх сторін". "До теперішнього часу таке рішення знайти не вдалося, але переговори будуть продовжені", - заявляє BP, не пояснюючи предмет таких переговорів.
У свою чергу, глава "Альфа-груп" Михайло Фрідман від імені російських акціонерів ТНК-BP заявив, що "AAR бачить істотну користь від розвитку співробітництва з "Роснєфтью" в рамках акціонерної угоди ТНК-BP". "Ми плануємо продовжити обговорення потенційного співробітництва між BP, "Роснєфтью" і AAR", - зазначив М.Фрідман, чиї слова наводяться в повідомленні BP.
Нагадаємо, BP і "Роснєфть" в середині січня 2011р. уклали угоду про стратегічну співпрацю на шельфі Арктики. Транзакція передбачала три пункти: спільна робота на трьох ділянках у Карському морі, створення спільного підприємства для роботи на цих ділянках (частка "Роснєфті" в СП - 67%, ВР - 33%) та угоду про обмін акціями, в результаті якого "Роснєфть" повинна була отримати 5% акцій BP, а британська компанія - 9,5% акцій "Роснєфті", що в сукупності з уже наявними у неї акціями "Роснєфті" склало б 10,8%.