ua en ru

"Росатом" готовий брати участь у виробництві ядерного палива на території України, - С.Кирієнко.

Російська держкорпорація "Росатом" готова брати участь у виробництві ядерного палива на території України, добудовувати Хмельницьку АЕС і співпрацювати в українським "Турбоатомом". Про це заявив голова "Росатому" Сергій Кирієнко "Ехо Москви".

За його словами, найближчим часом очікується рішення щодо участі Росії у добудові двох блоків Хмельницької АЕС. "Ми зараз ведемо розмову, якщо все буде благополучно - найближчим часом її повинні закінчити, про те, щоб добудувати два блоки Хмельницької атомної станції. Це мільярди доларів інвестицій сьогодні в Україну. Станція у високому ступені готовності", - сказав він, зазначивши, що Україні буде складно впоратися з добудовою самостійно.

С.Кирієнко зазначив, що до 50% поставок для добудови станції можуть забезпечити українські виробники.

Він також нагадав, що "Росатом" використовує українські комплектуючі для ТВЕЛ, але в перспективі сторони можуть зайнятися спільним виробництвом палива. "Ми обговорюємо як можливість входження українських партнерів в акціонерний капітал одного з російських заводів, так і створення заводу на території України", - сказав він.

Говорячи про співпрацю з українськими виробниками обладнання, С.Кирієнко зазначив харківський "Турбоатом", який випускає тихохідні турбіни, виробництво котрих не налагоджене в Росії. "Інтеграцію з ним вибудувати доцільно. Купувати в категорії "треба, інакше не справимося" - ні, ми обійдемося. Але якщо ми зуміємо вибудувати інтеграцію, в тому числі, з харківським "Турбоатомом", це буде ефективніше, дешевше й швидше", - сказав голова "Росатому".

Він зазначив, що йдеться про диверсифікацію поставок, так як на території РФ виробництво тихохідних турбін вже запускає ВАТ "Силові машини", крім того, Росія створила спільне підприємство з випуску таких турбін з Alstom у Подольську в Московській обл.

Він заявив про готовність співпрацювати з Україною у розробці уранових родовищ, зокрема, Новокостянтинівського.