ua en ru

"Промінвестбанк" звернувся до ВЕБ з проханням про надання підтримки майже на 800 млн дол

"Промінвестбанк" звернувся до ВЕБ з проханням про надання підтримки майже на 800 млн дол., повідомляє "Комерсант-Україна".

Про необхідність серйозною докапіталізації українського "Промінвестбанку" російським "Зовнішекономбанком" виданню розповіли кілька джерел, близьких до обох сторін. За словами одного із співрозмовників, на початку грудня минулого року "Промінвестбанк" звернувся у ЗЕБ з проханням про надання підтримки майже на 800 млн дол., з яких оперативно - вже в першому кварталі 2013 року - потрібна майже половина. "Причина звернення - необхідність створення стовідсоткових резервів під проблемні кредити, що критично тисне на капітал",- говорить він. Як уточнив інший співрозмовник газети, масштабне недорезервування виявив аудитор "Промінвестбанку" - Ernst&Young (Україна), який у разі недокапіталізації банку пригрозив висловити в аудиторському висновку сумніви в можливості продовження банком безперервної діяльності. Фактично це означає неможливість прогнозувати, що буде з банком далі. "Для "Промінвестбанку", одного з найстаріших банків України, що входить у десятку найбільших за обсягом коштів фізосіб, поява такого застереження аудитора неприпустима, - міркує одне з джерел. - А розраховувати на допомогу Нацбанку України, будучи майже на 98% "дочкою" російського держбанку, він навряд чи може".

Враховуючи, що ЗЕБ - держкорпорація, заснована Російською Федерацією, фактично це звернення за допомогою до російської влади. В ході останньої кризи закордонні банки Росія рублем ще не підтримувала, тим більше в обсязі, порівнянному з річним прибутком ЗЕБ (20 млрд руб. за 2011 рік, звітність за 2012 рік поки недоступна).

В "Промінвестбанку" не надали відповіді на запит видання про причини і деталі того, що сталося. В Ernst&Young (Україна) не стали коментувати інформацію про свого клієнта, пославшись на договір про конфіденційність і етичні норми. Натомість наявність проблеми офіційно підтвердили в Зовнішекономбанку. Правда, там наполягають на дещо іншому масштабі лиха. "На балансі "Промінвестбанку" як і раніше залишаються проблемні активи, що з'явилися ще до входження ЗЕБ в число акціонерів банку і вимагають створення додаткових резервів під можливі втрати, - говориться у відповіді прес-служби ЗЕБ на запит. - В рамках підготовки фінансової звітності "Промінвестбанку" за 2012 рік компанія Ernst&Young інформувала "Промінвестбанк" про необхідність створення додаткових резервів в обсязі 365 млн дол.". Як випливає з відповіді ЗЕБ, ці гроші він готовий дати. "Бізнес план "Промінвестбанку" на 2013 рік, затверджений його наглядовою радою (в основному складається з топ-менеджерів ЗЕБ) 21 грудня 2012 року, передбачає збільшення статутного капіталу "Промінвестбанку" в першому кварталі 2013 року для формування резервів шляхом конвертації діючих кредитних ліній Зовнішекономбанку",- повідомили в прес-службі держкорпорації. За словами джерел газети, ці кошти дозволять створити резерви по кредитній заборгованості банку, забезпеченої сертифікатами ПІФ - тобто за кредитами, виведеним на баланс Піфів. У ЗЕБ це не прокоментували, зазначивши лише, що сформована ситуація - наслідок агресивної стратегії розвитку, що реалізується колишніми власниками банку (ЗЕБ придбав "Промінвестбанк" вже проблемним у 2008 році).

Потреба "Промінвестбанку" ще в 400 млн дол. у ЗЕБ обговорювати не стали. За словами джерел, ці кошти потрібні банку у зв'язку зі створенням резервів під погані кредити, що залишилися на його власному балансі. "До цих пір вони регулярно реструктурирувалися і відбивалися як працюючі активи", - говорить одне з них, відзначаючи, що вирішення цієї частини проблеми "терпить до кінця року". За відомостями газети, рішення з цього питання у ЗЕБ поки немає.

Масштаб нових проблем у звітності "Промінвестбанку" за підсумками 2012 року (в публічному доступі є звітність за національними стандартами) не видно зовсім. "Навпаки, в ній видно навіть поліпшення стану банку,- зазначає аналітик рейтингового агентства Moody's Олена Редько. - Обсяг кредитів найгірших, четвертої та п'ятої категорій якості, знизився з 6,112 млрд гривень до 3,714 млрд гривень (1 гривня дорівнює 3,7 руб.), у значній частині ці кредити перейшли в більш високу, третю категорію якості. Достатність капіталу банку - на високому рівні. Масштабних інвестицій у Піфи не спостерігається: портфель цінних паперів банку на кінець року в розмірі 2,732 млрд гривень за вирахуванням резервів сформований в основному зобов'язаннями уряду України".

Звичайно, не можна виключати, що банк кредитував якісь компанії під забезпечення паями, а реструктуровані кредити так і не "видужали", але за формальними ознаками будь-яких серйозних проблем у банку не спостерігається, відзначає вона.

Читайте також: Чистий прибуток "Промінвестбанку" в IV кварталі виросла в 9,75 рази - до 235,5 млн грн

Парадокс ситуації полягає саме в тому, що аудитори з Ernst&Young виявили проблеми в процесі конвертації національної звітності в міжнародну, говорять джерела. З 1 січня 2013 року українська банківська система переходить на міжнародні стандарти звітності, які набагато більш консервативні відносно ризиків, ніж національні. "Національні стандарти, у тому числі і російські, дійсно дозволяли банкам в кризу серйозні вольності порівняно з міжнародними, в тому числі в частині реструктуризованих кредитів, - говорить директор департаменту банківського аудиту ФБК Олексій Терехов. - Відповідно, і оцінювати звітність власники могли з урахуванням цієї обставини". Втім, на його думку, для банків категорії too big to fail адекватна оцінка ризиків часто втрачає сенс: адже вони завжди можуть розраховувати на підтримку держави, причому, як показав даний конкретний випадок, не тільки свого, але й іноземного.