ua en ru

"Опора": В Україні на окремих дільницях навпроти прізвищ кандидатів, які брали участь у виборах, стояла позначка "вибув"

Громадянська мережа "Опора" виявила порушення, пов'язані з тим, що на окремих дільницях навпроти прізвищ кандидатів, які брали участь у виборах, стояла позначка "вибув".
Про це на прес-конференції заявила голова правління організації Ольга Айвазовська, передає кореспондент РБК-Україна.
"Є питання щодо штампа "вибув", що ставиться навпроти (прізвища) кандидата, який не знятий з реєстрації. Наприклад, в одномандатному виборчому окрузі міської ради в межах округу в середньому 3-4 дільниці. І якщо на одній з трьох (дільниць) навпроти вашого прізвища стоїть штамп "вибув", а члени комісії зобов'язуються усно повідомляти виборця про те, щоб вони на це не звертали увагу, кандидат, якого не задовольнить результат, може вимагати скасування голосування на дільниці. І це може вплинути на загальний результат та скасування виборів як таких", - наголосила О.Айвазовська.
За її словами, такі порушення зафіксовані у Львівській, Луганській, Черкаській обл.
Вона зазначила, що тепер все залежить від кандидатів, які повинні звернутися до суду. Водночас О.Айвазовська наголосила, що на цих виборах спостерігається значна активність кандидатів щодо захисту своїх прав.
"Наші спостерігачі відзначають, що вже складено набагато більше протоколів про порушення з боку спостерігачів від партій, якщо порівнювати з попередніми виборами", - додала вона.
Нагадаємо, спостерігачі "Опори" знаходяться на 1003 дільницях (кожна 10-та) в усіх областях України.