ua en ru

"Нафтовий фонд" Норвегії в I кварталі 2013 р. отримав 37 млрд дол. завдяки зростанню фондових ринків

Державний пенсійний фонд Норвегії (Government Pension Global Fund), більш відомий як "Нафтової фонд, що інвестує нафтові доходи в цінні папери, в I кварталі 2013 р. показав позитивну прибутковість на інвестиційний капітал - плюс 5,4%, говориться в повідомленні фонду. У грошовому вираженні фонд отримав дохід від інвестицій у розмірі 219 млрд норвезьких крон (37 млрд дол.).

Сукупна вартість активів під управлінням фонду за підсумками звітного кварталу склала 4 трлн 182 млрд норвезьких крон (711 млрд дол за поточним курсом), що на 19,6% більше аналогічного показника в розмірі 3 трлн 496 млрд норвезьких крон роком раніше.

Прибутковість від вкладень в акції в I кварталі 2013 р. склала плюс 8,3%. При цьому в акції було вкладено 62,4% всіх коштів фонду, що перевищує аналогічний показник станом на кінець попереднього кварталу, коли вкладення в цінні папери в портфелі фонду становили 61,2%.

Зростання вкладень обумовлений ралі на світових фондових ринках, яке було викликане діями найбільших центробанків по боротьбі з уповільненням зростання економіки шляхом монетарного стимулювання. Перевагу в минулому кварталі віддавалася інвестицій в акції фінансових компаній, які склали 22,8%, а прибуток за ним склала 8%.
Найбільш суттєві прибутки принесла прибутковість від вкладень в цінні папери США, де на біржах спостерігалося стабільне зростання цін на акції. Прибутковість від вкладень становила 14%, де найбільш істотна частина доходів припала на початок кварталу. На європейських ринках справи йшли менш благополучно: ціни на акції падають на тлі ситуації на Кіпрі. Прибутковість від вкладень в цінні папери Європи склала 5,6%.

Державний інвестиційний фонд був створений у Норвегії за рішенням парламенту країни в 1990 р. для акумулювання надходжень доходів від нафтогазового сектора і їх інвестування на міжнародних ринках. Офіційно мета даної організації, що виконує функції стабілізаційного фонду і фонду національного добробуту, звучить як "збереження і примноження добробуту майбутніх поколінь шляхом розумних інвестицій".
У 2008 р. в період світової фінансової кризи норвезький держфонд показав негативну прибутковість в мінус 23,3%, проте вже в 2009 р. вийшов в плюс з рекордною прибутковістю в 25,6%. У 2010 р. прибутковість інвестицій фонду склала плюс 9,6%.

Читайте також: ЄС допоможе Україні у забезпеченні енергобезпеки, - посол Норвегії.