ua en ru

"Нафтогаз" повернув "Газпрому" частину коштів, перерахованих в оплату за транзит

"Нафтогаз" повернув "Газпрому" частину коштів, перерахованих в оплату за транзит
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" повернула російському газовому монополістові компанії "Газпром" частину коштів, перерахованих 7 листопада російською компанією НАКу в оплату за транзит газу по території України.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" повернула російському газовому монополістові компанії "Газпром" частину коштів, перерахованих 7 листопада російською компанією НАКу в оплату за транзит газу по території України. Про це РБК-Україна повідомила прес-служба НАКу.

"В понеділок увечері перерахували ті кошти, які вони переплатили за транзит газу, здійснений у вересні-жовтні", - відзначили в прес-службі.

Там також повідомили, що "Нафтогаз" здійснив перерахунок оплати за транзит газу, виходячи з ціни на російський газ для України 268,5 тис. куб. м за тис. куб. м.

При цьому прес-служба відмовилася озвучити якісь суми оплати і перерахунків. "Ця інформація є конфіденційною", - зазначив представник НАК.

Нагадаємо, 10 листопада Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" отримала від російського газового монополіста компанії "Газпром" транш в оплату за транзит газу через територію України.

7 листопада Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія не оплатила Україні транзит газу за вересень-жовтень 2014 р.

У "Газпромі" у свою чергу заявили, що оплату транзиту російського природного газу через Україну в Європу гальмує неузгодженість формули розрахунку транзитної ставки.

"Єдина технічна проблема, яка існує в частині оплати за транзит газу по території України, - це те, що "Газпром" хоче заплатити більше, ніж чекає від нас українська сторона. Транзитна ставка залежить від ціни російського газу для України. "Газпром" розраховує цю ціну за формулою, вказаною в контракті на постачання газу. А "Нафтогаз України" вважає за своєю ціною. Це гальмує процес. Але ми знайдемо рішення цієї проблеми. Все буде зроблено у відповідності з духом брюссельських домовленостей", - заявив офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов.