ua en ru

"Нафтогаз" попереджає про ризики під час опалювального сезону через заборгованість

НАК "Нафтогаз України" звернулася до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, представників регіональної виконавчої влади, керівників підприємств теплоенергетики з вимогою вжити всіх можливих заходів по погашенню існуючої заборгованості за газ на суму 17,5 млрд грн до початку опалювального періоду 2013-14 рр.

НАК "Нафтогаз України" звернулася до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, представників регіональної виконавчої влади, керівників підприємств теплоенергетики з вимогою вжити всіх можливих заходів по погашенню існуючої заборгованості за газ на суму 17,5 млрд грн до початку опалювального періоду 2013-14 рр. Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу України".

У повідомленні компанії йдеться, що реалізація запланованих компанією заходів щодо забезпечення газом українських споживачів усіх категорій у період опалювального сезону 2013-2014 рр. (в тому числі і оплата відповідних обсягів російського газу для закачування в ПСГ) перебуває під загрозою у зв'язку зі зростаючою заборгованістю підприємств ТКЕ, яка на сьогоднішній день становить 17,5 млрд. грн.

За інформацією НАК, найгірші показники заборгованості за спожитий природний газ мають :

- Дніпропетровська область (борг - 2,5 млрд грн.);
- Донецька область (борг - 2,7 млрд грн.);
- Харківська область (борг - 2,2 млрд грн.);
- Київ р. (борг - 2,2 млрд грн.).

"Також слід зазначити, що згідно з розпорядженням Кабінету міністрів України від 29.04.13 № 327-р "Про затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні на 2013 р." граничний обсяг природного газу для теплогенеруючих підприємств і ТЕЦ на 2013 р. для виробництва теплової енергії для потреб населення, релігійних організацій та творчих спілок складає 6,3 млрд куб. м. Однак, протягом 7 місяців 2013 р. підприємства ТКЕ вже фактично спожили 4,7 млрд куб. м природного газу", - йдеться в повідомленні.

"Нафтогаз України" попереджає про те, що якщо підприємства теплоенергетики не будуть дотримуватися прогнозного балансу і не знизять споживання природного газу, то наявні ресурси газу будуть вичерпані вже в листопаді 2013 р.

"Це ставить під загрозу стабільне проходження опалювального сезону 2013-2014 рр.", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, вчора міністр регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Темник заявив, що середній рівень підготовки України до опалювального сезону складає 86%.

Зазначимо, чистий збиток НАК "Нафтогаз України" в першому півріччі 2013 р. збільшився в 2,2 разу - до 9 млрд 997 млн 596 тис. грн в порівнянні із збитком розмірі 4 млрд 450 млн 815 тис. грн в першому півріччі 2012 р.