ua en ru

"Нафтогаз" підписав з Держбанком розвитку Китаю угоду про надання кредиту на 3,65 млрд дол

У Кабінеті міністрів України 25 грудня 2012 р. в присутності віце-прем'єр-міністра України Юрія Бойка відбулося підписання кредитної угоди між НАК "Нафтогаз України" та Державним банком розвитку Китайської Народної Республіки щодо фінансування реалізації програми заміщення природного газу українським вугіллям на загальну суму 3,656 млрд дол. під державні гарантії уряду України, повідомляє прес-служба уряду.

У рамках зазначеної програми передбачається реалізація чотирьох інвестиційних проектів з різними періодами початку їх реалізації та завершення.

"Реалізація зазначеної програми дасть змогу Україні не тільки суттєво зменшити імпортозалежність та підвищити енергетичну безпеку держави, а й значно наростити валові обсяги внутрішнього виробництва та споживання, внаслідок впровадження сучасних технологій та будівництва відповідної інфраструктури", - йдеться в повідомленні Кабміну.

Внаслідок впровадження використання на об'єктах теплоенергетики технологій водовугільного палива та будівництва заводів газифікації вугілля планується досягнути наступних показників:

- досягнути об'єму заміщення природного газу вітчизняним вугіллям близько 4 млрд. м3 щорічно;
- створити нові робочі місця, безпосередньо тільки на об'єктах інвестування до 2020 осіб;
- щорічно економити валютні кошти в середньому до 1,5 млрд. дол. США;
- забезпечити стабільний ринок збуту для вітчизняних вугледобувних підприємств до 10 млн т щорічно.

Нагадаємо, Міненерго і Держбанк розвитку Китаю в липні підписали протокол про співробітництво щодо заміщення споживання природного газу вугіллям. У рамках програми передбачається реалізувати ряд проектів по переводу Зуєвської, Миколаївської, Криворізької і Сімферопольської ТЕЦ на використання водовугільного палива, а також будівництву заводів з газифікації бурого і кам'яного вугілля в Луганській, Донецькій і Одеській областях за технологією Shell, апробованою в Китаї. Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що реалізація цих проектів дозволить заощадити 2 млрд кубометрів газу.

Читайте також: "Нафтогаз" закінчив 2011 р. з 10,5 млрд грн чистого консолідованого прибутку