ua en ru

"Нафтогаз" купив другу бурову установку для "Чорноморнафтогазу" майже в два рази дорожче

НАК "Нафтогаз України" купив другу бурову установку для "Чорноморнафтогазу" за ціною, яка майже в два рази перевищує вартість аналогів. Про це йдеться в статті видання "Дзеркало тижня. Україна" "Дві вежі "Нафтогазу" "Юнона і Авось"".

Відзначимо, 21 вересня 2011 р., в приміщенні НАК "Нафтогаз України" відбулося розкриття пропозицій учасників закупівлі самопідйомної плавучої бурової установки для ВАТ "Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз".
Конкурсні пропозиції були надані трьома учасниками закупівлі, а саме: Highway Investment (пропозиція - 400,344 млн дол.), Diafall Ltd (Великобританія) - 405 млн дол. і Rigas Kugu (АТ "Ризька судноверф", Латвія) - 399,8 млн дол.

Під час засідання комітету з конкурсних торгів 17 жовтня стало відомо, що торги ДАТ "Чорноморнафтогаз" на виготовлення другої бурової установки виграла латвійська компанія Rigas Kugu Buetava, яка випередила британську Diafall Limited всього на 1,7 бала.

За даними видання "Дзеркало тижня. Україна" (для пошуку установки виданням були використані лише головні вимоги тендера: рік випуску, глибина моря і глибина буріння) виявилося, що "незважаючи на існування кількох сотень бурових установок подібного класу, в українському тендері змогли б прийняти участь лише чотири вишки, та й то дві - з натяжкою".
"Перша - від компанії Standard Drilling. Створюється на вже знайомій нам верфі Keppel. Планована дата народження - 2012 рік. Ціну можна назвати приблизно: трохи менше 200 млн дол. На сайті компанії повідомляється, що на верфі були заказані чотири бурові установки за ціною 772 млн дол. за все", - відзначає видання.
Друга бурова установка - West Tucana (Seadrill, верф Jurong Shipyard, 2012 р.). Для визначення її вартості довелося звернутися за платну інформацію у той же Rigzone, пише видання. Ціна виявилася приблизно такою ж - 200 млн дол. рівно.

Таким чином, купуючи установку у Rigas Kugu Buetava (Латвія) на суму 399 млн 800 тис. дол, "Нафтогаз" переплачує майже в два рази більше.