ua en ru

"Нафтогаз" через ГПУ вимагає від великих боржників повернути 4,5 млрд грн

В.о. голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун направив листа в Генеральну прокуратуру України (ГПУ), в якому просить вжити заходів прокурорського реагування" щодо компаній "ГазУкраїна-Коммерс" і "ГазУкраїна-Трейдинг", які не повернули "Нафтогазу" 4,5 млрд грн боргу за поставлений природний газ. Текст листа має у своєму розпорядженні "Комерсант-Україна".

У своєму зверненні Чупрун зазначає, що договори з обома компаніями були укладені ще в березні минулого року. Кінцева дата розрахунків за обома договорами - 14 липня 2012 р.

У грудні 2012-січні 2013 р. НАК "Нафтогаз України" звернулася з позовом до "ГазУкраїна-Коммерс" і "ГазУкраїна-Трейдінг" з вимогою повернути основний борг і пеню. "Розгляд господарських справ компанії продовжується вже тривалий час, з призначенням судово-економічних експертиз і неодноразовим відкладення судового розгляду, що робить неможливим стягнення компанією боргу в примусовому порядку", - зазначає у своєму листі в.о. голови правління "Нафтогазу". У монополії уточнюють, що за договорами, за якими виникла заборгованість, поставлявся імпортний природний газ, куплений за зовнішньоекономічними контрактами, за якими встановлені чіткі строки розрахунків, а також жорсткі санкції за порушення їх умов. Якщо контрагенти компанії не покриють борг перед нею, то НАК, можливо, доведеться залучати комерційні кредити для розрахунку з постачальниками, зазначає Чупрун. У прес-службі Генпрокуратури вчора коментувати звернення НАК не стали.

Звернення в прокуратуру - це не єдина спроба "Нафтогазу" вирішити свої фінансові проблеми. Як розповіли виданню в прес-службі "Укргазвидобування", за минулий місяць компанія збільшила вартість відвантаження зрідженого газу. За даними джерела "Комерсант-Україна" в "Укргазвидобуванні", ціна виросла в 50 разів - до 3,5 тис. грн за тонну. За словами співрозмовника, це було зроблено для того, щоб хоч якось компенсувати збитки від реалізації у цьому році скрапленого газу трейдингових компаній за цінами в п'ять разів нижче ринкових (2,1 тис. грн за кубометр проти 10 тис. грн). Згідно з повідомленням біржі, покупцями виступили "Киевоблпропангаз", "Чернівці-СПБТ", "Донецьк-Побутскрапгаз", "Харьковспецгазснаб", "Черкаси-Газпоставка". Про ці структури також практично нічого невідомо.

Офіційно результати аукціону досі не оприлюднені. Всі зазначені трейдери, крім ТОВ "Черкаси-Газпоставка", створено у вересні 2011 року і раніше торгівлею скрапленим газом не займалися. Після аукціону трейдери звернулися з позовами до судів, вимагаючи зобов'язати "Укргазвидобування" укласти відповідні договори купівлі-продажу газу. Судові розгляди тривають досі. Збільшивши вартість відвантаження газу для трейдерів, "Укргазвидобування" зможе додатково отримати 30 млн дол. до кінця року, відзначає генеральний директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

На думку президента київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександра Тодійчука, якщо Генпрокуратура втрутиться в конфлікт з постачальниками "Нафтогазу", це дозволить монополії повернути борг і закінчити рік з прибутком. ""Нафтогаз" - державна компанія, - відзначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. - І якщо в Кабміні і прокуратурі не хочуть, щоб цієї зими населення залишилося з холодними батареями, їм варто серйозно поставитися до звернення НАК".