ua en ru

300 млн долл. кредиту від ЄБРР на закупівлю газу на західному кордоні може надійти на початку листопада

300 млн долл. кредиту від ЄБРР на закупівлю газу на західному кордоні може надійти на початку листопада Фото: Нафтогаз

Коболєв розповів, від чого залежало виділення кредиту

300 млн доларів кредитних коштів від Європейського банку розвитку та реконструкції (ЄБРР) на закупівлю газу на західному кордоні можуть надійти на початку листопада. Про це сьогодні в ході брифінгу повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Цей період може бути посунутий на початок листопада", - повідомив Коболєв.

За його словами, виділення 300 млн долл. від ЄБРР залежало від прийняття плану реформування корпоративного правління НАК "Нафтогаз України".

У свою чергу керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи Френсіс Маліж додав: "Дані кошти розраховані на закупівлю газу на західному кордоні, тобто це реверсні потоки". За його словами, кредит від ЄБРР у розмірі 300 млн дол розрахований на три роки з можливістю щорічного поповнення.

Разом з тим Коболєв зазначив, що НАК розраховує підписати договір з ЄБРР про надання даного кредиту 23 жовтня.

"Забезпеченням по кредиту ЄБРР є державна гарантія. Не активи, а саме державна гарантія. І ми сподіваємося, що якщо все буде добре, то в наступну п'ятницю в Берліні будуть підписані два договори: як сам кредитний договір між Нафтогазом і банком, так і договір державної гарантії між банком та українським урядом", - сказав Коболєв.

Нагадаємо, наприкінці вересня Рада директорів ЄБРР схвалила надання НАК "Нафтогаз України" кредиту у розмірі до 300 млн дол. на закупівлю природного газу на європейському ринку для заповнення сховищ на опалювальний сезон.