ua en ru

"Мечел" шукає покупця на Донецький електрометалургійний завод, - джерело

Російській металургійній групі "Мечел" Ігоря Зюзіна не вдалося позбутися від збиткового Донецького електрометалургійного заводу (ДЕМЗ)

Російській металургійній групі "Мечел" Ігоря Зюзіна не вдалося позбутися від збиткового Донецького електрометалургійного заводу (ДЕМЗ), який планувалося продати колишньому власникові підприємства Вадиму Варшавському в 2013 р. Як стало відомо, бізнесмен не зміг знайти близько 80 млн дол. для розрахунків з "Мечелом", і тепер вони спільно шукають покупців на актив, пише "Комерсант-Україна"з посиланням на два джерела, що знайомі з переговорами.

Колишній співробітник ДЕМЗ стверджує, що Варшавський почав шукати партнерів або покупців на актив ще восени. Представники "Мечела" та Варшавського відмовилися від коментарів.

Варшавський купив ДЕМЗ потужністю 1 млн т сталевої заготовки на рік на початку 2009 р. у Istil Group Мохаммада Захура. В угоду вартістю близько 1 млрд дол. також увійшли невеликі металургійні заводи у Великобританії та США і ряд інших активів. Фінансував придбання "Альфа-банк", з яким бізнесмен не зміг розрахуватися, і вже влітку того ж року ДЕМЗ відійшов інвестиційній компанії А1 (структура "Альфа-груп"). Створений паном Варшавським холдинг "Естар", що об'єднував металургійні заводи в Росії і за кордоном, не зміг розплатитися з кредиторами за боргами на суму близько 1,5 млрд дол., і його проблеми взявся вирішувати "Мечел". Холдинг Зюзіна став керувати заводами "Естара", а в листопаді 2011 р. надав "Естару" позику на 944,5 млн дол. під заставу активів. У грудні "Мечел" купив і ДЕМЗ за 537 млн дол., які повинен був виплачувати рівними траншами до грудня 2018 р. На той момент офіційно заявлялося, що ДЕМЗ знову контролюється структурами Варшавського, який домовився про реструктуризацію кредитів на 504 млн дол. з "Альфа-банком", проте джерела кажуть, що за фактом завод купувався в банку.

В кінці 2012 р. "Мечел" зупинив виробництво на ДЕМЗ, пояснивши це "несприятливою ситуацією на ринку сировини і продукції". У серпні 2013 р. холдинг заявив, що підписав з Вадимом Варшавським договір про продаж донецького заводу за символічні 2 тис. євро за умови, що бізнесмен поверне "Мечелу" борг у розмірі "до 81 млн дол. залежно від терміну погашення". Закрити угоду планувалося до кінця 2013 р., і покупець, який отримав операційний контроль над заводом, відновив виробництво в кінці вересня. Але в підсумку він не зміг знайти кошти для розрахунків з "Мечелом" та забезпечення заводу оборотним капіталом, говорить джерело.

З 16 січня ДЕМЗ зупинений. "Мечелу" актив не потрібен, говорить джерело, так як в останні роки завод, що працює на брухті, збитковий: за 2012 р. збиток склав 50 млн дол., за I квартал 2013 р. - 16 млн дол. (більш свіжі дані відсутні). Крім того, холдинг не влаштовувала "специфіка ведення бізнесу в Україні, обтяжена численними неринковими чинниками", заявляв Євген Міхель, що до січня цього року очолював "Мечел".

Джерело, знайоме з планами "Мечела", розповіло, що зараз компанія веде переговори з трьома претендентами на ДЕМЗ, серед яких дві компанії, що спеціалізуються на брухтозаготовці - це "КВВ Груп" Валерія Кришталя і Євгена Казьміна, а також "Укрмет" Андрія Кисельова. Слід зазначити, що восени "КВВ Груп" вже постачала металобрухт на завод і навіть притягувалася до його управління. ДЕМЗ також цікавить групи "Донецьксталь" Віктора Нусенкіса. Але джерела, знайомі з ситуацією на ДЕМЗ, стверджують, що зупинка та кадрові ротації на заводі (з 20 січня його очолює колишній співробітник "Мечела" Володимир Никиташев) пов'язані з тим, що російський холдинг не просунувся в переговорах. У "КВВ Груп", "Укрметі" і "Донецьксталі" від коментарів відмовилися.

"Мечел" планує виручити гроші за ДЕМЗ, а не просто віддати його за борги, говорить джерело. Але Олег Петропавлівський з російської фінансової групи БКС сумнівається, що це можливо: завод був законсервований, перспективи роботи при поганому ринку - туманні. Для "Мечела" буде успіхом, якщо хтось зважиться забрати ДЕМЗ хоча б на умовах погашення боргу, вважає він. Аналітик Сергій Гайда з інвесткомпанії Dragon Capital згоден з цим - в Україні, яка в 2013 р. склала 32,7 млн т сталі, зараз затоварені як склади виробників, так і склади в портах, і до початку будівельного сезону в березні у металургів і трейдерів не видно особливих перспектив збуту, що не додає ДЕМЗ привабливості.