ua en ru

"МАУ" отримає Ан-148, що призначався "АероСвіту"

Черговий літак Ан-148, який повинен був отримати "АероСвіт", дістанеться "Міжнародним авіалініям України" ("МАУ"), повідомило джерело, знайоме з ходом переговорів. Це третій Ан-148, випущений ДП "Антонов" (зараз на нього оформляється документація), перші два експлуатує "АероСвіт". Віце-президент "МАУ" з продажів і маркетингу Сергій Фоменко підтвердив факт переговорів з "Антоновим", а президент ДП Дмитро Ківа назвав цю інформацію "близькою до правди". "Цей літак цікавий багатьом компаніям, і нам потрібно працювати зі всіма", - зазначив він. Про це пише "Комерсант-Україна".

В "АероСвіті" знають, що ДП підписує договір з "МАУ". За словами помічника гендиректора авіакомпанії зі зв'язків з громадськістю Сергія Куцого, "АероСвіт" розраховував на цей літак, але не зміг домовитися про прийнятні умови експлуатації через лізингову компанію. Перші два Ан-148 "АероСвіт" використовує спільно з "Антоновим" на умовах вологого лізингу - екіпаж і бортового техніка надає ДП. Літаки були взяті в сублізинг у держпідприємства "Лізингтехтранс". Лізингові платежі здійснюються, виходячи з числа виконаних рейсів, ставка не розголошується. Така форма співпраці на перших етапах експлуатації нового літака найбільш зручна, говорить Куций: "Але можливість лізингу третього Ан-148 на тих же умовах нам не підтвердили".

При цьому в "МАУ" стверджують, що ведуть переговори про отримання літака на умовах використання перших два Ан-148 "АероСвітом". Більш того, в "МАУ" розглядають можливість експлуатації і тих двох літаків, на яких зараз літає "АероСвіт". "У найближчий місяць сторони ухвалять рішення про те, хто експлуатуватиме перші Ан-148", - зазначає джерело, знайоме з ходом переговорів. Ківа заявив, що зараз розглядаються "всі можливі варіанти, у тому числі і цей". "Йдуть переговори, і до їх закінчення немає сенсу говорити про подробиці і варіанти", - сказав він. Втім, Фоменко стверджує, що "поки мова йде тільки про один Ан-148". А Куций підкреслив, що програми виконання рейсів "АероСвіта" цими двома закріпленими за компанією літаками підтверджені з боку ДП "Антонов".