ua en ru

«Майстер брок»: Відтік банківських депозитів в Україні відзначився на рівні 75 млрд грн.

Відтік банківських депозитів у січні-квітні поточного року склав понад 75 млрд грн., про це повідомляв раніше міністр фінансів України Олександр Шлапак.

Швидше всього експертами було відзначено скорочення портфеля саме валютних вкладів. За період перших чотирьох місяців він знизився на 17%, тим часом, гривневий скоротився на 10 %. У процесі відпливу доларових вкладів найбільш постраждали «ПриватБанк» (втрати склали $675 млн), а також «Ощадбанк Росії» з відтоком $355 млн і «Дельта Банк» ($192 млн). У результаті відтік валютних депозитів в 30 найбільших банках країни склав $2,8 млрд, або приблизно 16% з початку поточного року.

На початку поточного року бажання убезпечити власні заощадження від девальвації стимулювало багатьох вкладників розміщувати кошти на депозитних рахунках виключно в іноземній валюті. Проте вже до кінця лютого постановою Національного банку України №104 були введені обмеження на зняття валютних коштів з депозитів в еквіваленті не перевищує 15 тис. грн. в добу. Після цього інтерес до таких депозитних вкладах з боку населення помітно знизився. У громадян країни виникли побоювання, що можуть бути введені нові обмеження, у зв'язку з чим приплив валютних заощаджень у державні банки з боку населення істотно скоротився.

За матеріалами компанії «Майстер брок»