ua en ru

«Майстер брок»: НБУ збільшує резерви за рахунок банків

У минулу п'ятницю Національний банк придбав на міжбанківському валютному ринку кошти в розмірі $215 млн. Ця інформація була представлена пресі в понеділок і названа експертами найбільшої закупівлею українського регулятора на міжбанківському ринку за останній рік.

За словами заступника директора генерального департаменту грошово-кредитної політики регулятора А. Арсенюка, вихід на міжнародний ринок став можливий, так як ситуація на ринку валюти протягом останнього часу помітно покращилася. «Наприклад, якщо у першому кварталі рівень попиту весь час перевищував наявну пропозицію, то у квітні-травні експертами був зафіксований чистий обсяг пропозиції на безготівковому сегменті ($0,2 млрд) і готівковому сегменті ($0,3 млрд) валютного ринку», - йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.

Тим часом, банкіри стверджують, що такого перевищення пропозиції валюти над її попитом в дійсності не існує.

«НБУ необхідно було близько $170 млн для того, щоб виконати структурний «маячок» Міжнародного валютного фонду. Раніше стосовно банків були зафіксовані наполегливі прохання про придбання депозитних сертифікатів нбу з метою формування дефіциту ліквідності національної валюти на звітну дату. У цій ситуації покупцями виступили держбанки, а також установи із найбільшими обсягами рефінансування.

За матеріалами компанії «Майстер брок»