ua en ru

"Лукойл" спільно з Meroil має намір побудувати один з найбільших нафтових терміналів в Середземномор'ї

«Лукойл» спільно з іспанською Meroil має намір побудувати один з найбільших нафтових терміналів в Середземномор'ї, пише РБК daily. Після покупки, що так і не відбулася, іспанської нафтової Repsol це вже друга спроба «Лукойлу» закріпитися в Іспанії. Будівництво транспортних потужностей в Європі може бути кроком до придбання російською компанією в майбутньому європейських активів видобутку, а також повинно допомогти з пошуком стратегічного інвестора замість ConocoPhillips.

Дочірня компанія «Лукойлу» - Litasco створила спільне підприємство з іспанською Meroil для розширення потужностей терміналу Meroil, що вже існував в порту Барселони, в 85 тис. м. Інвестиції оцінюються в 50 млн євро.

У «Лукойлу» є великі нафтопереробні потужності в Європі, що обумовлює необхідність розвитку власної транспортної інфраструктури в регіоні. Компанія володіє НПЗ в Болгарії, Румунії і в Україні, а також 49%-ою часткою в нафтопереробному комплексі ISAB (о. Сицилія, Італія) і 45% - в НПЗ TRN (Нідерланди). Їх сукупна потужність - близько 26,4 млн т нафти на рік.

Два роки тому російська компанія вже намагалася вийти на іспанський нафтовий ринок. Тоді «Лукойл» проявляв інтерес до покупки частки в іспанській Repsol. Компанії пропонували придбати близько 30% акцій, суму операції експерти оцінювали приблизно в 6 млрд дол. Але «Лукойл» так і не отримав банківський кредит для фінансування операції, а іспанський уряд прохолодно поставився до того, що російська ВІНК може стати власником блокпакету в найбільшій нафтовій компанії країни. В результаті угода не відбулась.