ua en ru

"Лукойл" підписав 5-річну кредитну угоду на 500 млн дол. для фінансування проекту в Казахстані

"Лукойл" підписав угоду з банками про залучення позики в розмірі до 500 млн дол. строком на 5 років для фінансування інвестиційної програми і поповнення оборотного капіталу АТ "Тургай Петролеум" (Казахстан). Про це говориться в повідомленні російської компанії.
Позика, що залучається, складається з двох траншів. Перший транш (300 млн дол.) надходить після підписання кредитної угоди, другий (200 млн дол.) за узгодженням з кредиторами вибирається не пізніше 18 місяців з дня підписання угоди. Процентна ставка за кредитом - LIBOR +2,85%. Уповноважений організатор операції - Лондонська філія Bank of China, в синдикуванні позики взяли участь крупні комерційні банки BNP Paribas (Suisse), Citibank (Kazakhstan), Deutsche Bank і Raiffeisen Bank International.
Фінансування здійснюється на умовах без регресу до акціонерів, під забезпечення експортних постачань нафтb до Китаю. Передбачається, що за період дії кредитної угоди "Тургай Петролеум" поставить на китайський ринок по нафтопроводу Атасу-Алашанькоу близько 2 млн т нафти.
Акціонерами "Тургай Петролеум" на паритетній основі є дочірнє підприємство "Лукойлу" - "Лукойл Оверсіз" і Petrokazakhstan (CNPC - 66,6% і "Казмунайгаз" - 33,3%). Підприємство веде видобуток вуглеводнів на родовищі Кумколь, розташованому в 200 км. від міста Кизилорда. Доведені видобувані запаси - 55 млн нафти, видобуток у 2010 р. - 2,94 млн т нафти і 174 млн куб. м газу.
Раніше повідомлялося, що "Лукойл" в 2011 р. планує інвестувати в нафтогазові активи в Казахстані 360 млн дол. З моменту приходу "Лукойлу" до Казахстану в 1995 р. обсяг інвестицій в нафтогазовидобування республіки з боку компанії склав близько 6,5 млрд дол. по всіх нафтогазових активах. У 2011 р. "Лукойл" має намір видобути в Казахстані більше 4,5 млн т нафти. У 2010 р. видобуток компанії на території цієї країни досяг 4,45 млн т нафти і газового конденсату і 2,2 млрд куб. м газу.
"Лукойл" стала першою з російських нафтових компаній, що почали роботу на родовищах Казахстану. "Лукойл Оверсіз Сервіс Б.В." веде в республіці роботи з видобутку і розвідки на нафтогазоконденсатних родовищах Карачаганак, Кумколь, Тюб-Караган, Аташський, Арман, Алібекмола, Кожасай, Північні Бузачи, Жамбай, Каракудук, де володіє долями до 50% спільно з національною компанією "Казмунайгаз", CNPC, Mittal Investments, Repsol та іншими міжнародними компаніями.
Статутний капітал НК "Лукойл" складає 21 млн 264 тис. 81руб. 37,5 коп. і розділений на 850 млн 563 тис. 255 звичайних акцій. Зараз голова компанії Вагіт Алекперов є найбільшим акціонером "Лукойлу" (20,6%), 9,27% належить віце-президентові компанії Леоніду Федуну. У 2010 р. компанія видобула 96 млн т нафти і 18,5 млрд куб. м товарного газу.