ua en ru

"Лукойл" відклав угоду на 1,8 млрд дол. з видобутку сланцевого газу в США

ВАТ "Лукойл" відклав проект з видобутку сланцевого газу в США, що оцінюється в 1,8 млрд дол.,через його недостатню рентабельність. Про це в інтерв'ю Bloomberg заявив віце-президент компанії Леонід Федун.

"Ресурси сланцевого газу в Північній Америці цікаві для нас, але існує кілька ключових проблем у цьому проекті, особливо з технологій видобутку газу... Є проблеми з економічної ефективності цього проекту... Існує ризик, що інвестиції, вкладені в проект, не виправдаються.... Ми не відмовляємося від проекту, але відкладаємо його реалізацію", - пояснив він.

"Лукойл" - одна з найбільших незалежних нафтових компаній у РФ. Зараз голова компанії Вагіт Алекперов є найбільшим акціонером "Лукойла" (20,6%), 9,25% належить віце-президенту компанії Леоніду Федуну. Доведені запаси вуглеводнів "Лукойла" за класифікацією SEC на 31 грудня 2011 р. склали 17,269 млрд бар. нафтового еквівалента (н.е.).

Зазначимо, в Україні планується почати видобуток першого промислового сланцевого газу до 2015 р. "Нафтогаз" у вересні підписав попередню угоду з розробки і видобутку сланцевого газу з ExxonMobil. 1 вересня 2011 р. ДК "Укргазвидобування" і компанія Shell Exploration and Production Ukraine підписали договір про спільну діяльність. За угодою з "Укргазвидобуванням" компанія буде розробляти родовища газу на шести ліцензійних ділянках в Харківській області.