ua en ru

"Лукойл" почав постачання електроенергії на ринок Болгарії

LUKOIL Energy & Gas Bulgaria EOOD (100-процентне дочірнє підприємство НК "Лукойл") почав постачання електроенергії на ринок Болгарії за преференційною тарифом. Як повідомила прес-служба "Лукойла", отриманий тариф перевищує середньоринкову ціну на електроенергію в 2 рази.

Отримання преференційного тарифу, наголошується в повідомленні, стало можливим після переведення ТЕЦ LUKOIL Energy & Gas Bulgaria EOOD на роботу в комбінованому режимі генерації електричної та теплової енергії (когенерацію), який стимулюється законодавством Болгарії.

Висновок ТЕЦ на ринок, уточнили в компанії, не позначиться на економіці LUKOIL Neftochim Bourgas AD, покупка електроенергії яким здійснюється за середньоринковими цінами. Крім того, передбачене проектом використання існуючих технологічних зв'язків між ТЕЦ і LUKOIL Neftochim Bourgas AD дозволило зберегти ТЕЦ статус резервного джерела електропостачання нафтопереробного підприємства. В ході реалізації проекту виконано будівництво ОРУ-110 кВ та встановлено нові вузли обліку електричної енергії високої точності.

Таким чином, підкреслили в "Лукойлі", компанія продовжує висновок електростанцій групи "Лукойл" на енергоринки зарубіжних країн, що стимулюють використання ефективних технологій виробництва електричної та теплової енергії.

Сьогодні також "Лукойл" ввів в дослідну експлуатацію фотоелектричну станцію (ФЕС) в Болгарії. Встановлена потужність станції - 1,25 МВт. Об'єкт розташований в околицях болгарського міста Бургаса і займає площу більше 2,5 га.

Вироблена на ФЕС електроенергія буде продаватися на відкритому ринку за преференційною тарифом, зафіксованому для ФЕС на 12 років. На сьогодні преференційний тариф для ФЕС більш ніж в 4 рази перевищує ринкову вартість електроенергії для промислових споживачів.

Раніше також повідомлялося, що "Лукойл" веде переговори про придбання в Болгарії парку вітроелектростанцій потужністю понад 20 МВт. "Лукойлу" також належить нафтопереробний завод (НПЗ) в Бургасі.

У 2008 р. "Лукойл" створив новий бізнес-сектор "Електроенергетика", який включає в себе всі напрямки енергетичного бізнесу, починаючи від генерації і закінчуючи транспортуванням і збутом теплової та електричної енергії. В "Електроенергетика", ядром якої є придбані в 2008 р. активи ВАТ "ЮГК ТГК-8", входять також організації, що генерують електричну та теплову енергію на НПЗ компанії в Болгарії, Румунії, Україні.

Загальна вироблення електричної енергії організаціями "Електроенергетики" в 2010 р. склала близько 13,2 млрд кВт/год. Загальний відпуск теплової енергії склав 15,3 млн Гкал, що на 9% менше, ніж у 2009 р. Зниження відпуску теплової енергії зумовлено зниженням попиту з боку споживачів Південного федерального округу.