ua en ru

"КЕС-Холдинг" веде переговори про продаж п'яти українських ГРО

"КЕС-Холдинг", що поєднує енергоактиви Віктора Вексельберга, веде переговори з "Газпромом" і компанією "Ітера" про продаж свого газорозподільного бізнесу, в тому числі і п'яти українських ("Дніпрогаз", "Харківміськгаз", "Харківгаз", "Криворіжгаз" і "Донецькміськгаз") газорозподільних об'єднань (ГРО). Газової монополії, як відзначають експерти, ця пропозиція вигідно для виконання стратегічних завдань по газифікації країни і консолідації МРВ. КЕС ж отримає максимальну монетизацію, повідомляє РБК daily.
Про те, що "КЕС-Холдинг" може розлучитися зі своїми газорозподільними "дочками", повідомили джерела, близькі до російської газової монополії. Імовірно, новим власником може стати "Газпром газорозподіл". Офіційно в "Газпромі" цю інформацію не прокоментували. В "КЕС-Холдингу" також відмовилися прояснити ситуацію.
Факт ведення переговорів про купівлю частини газорозподільного бізнесу "КЕС-Холдингу" підтвердили і в "Ітері". Там пояснили, що компанія зацікавлена ​​в придбанні активів у ключовому для неї регіоні присутності - Свердловській області, де КЕС, зокрема, контролює ВАТ "Уральські газові мережі".
Тільки Уралом велика газорозподільна мережа (загальна протяжність більше 51 тис. км) холдингу не обмежується. Йому належать також п'ять російських ("Челябінскгоргаз", "Сибіргазсервіс", "Іркутскоблгаз", "Курганоблгаз") і п'ять українських ("Дніпрогаз", "Харківміськгаз", "Харківгаз", "Криворіжгаз" і "Донецькміськгаз") газорозподільних об'єднань (ГРО ). Всі вони об'єднані в "дочці" холдингу, "Газекс". Річний обсяг транспортування блакитного палива по їхніх мереж перевищує 27,5 млрд куб. м, а їх послугами користується понад 4 млн споживачів.
"Газпром" вже протягом декількох років бореться за консолідацію російських газорозподільних активів. Так, наприкінці минулого року обговорювалася можливість передачі газової монополії відразу 72 ГРО, що знаходяться під контролем "Роснафтогазу". Вартість цих активів оцінювалася тоді в 26 млрд руб. Велися також переговори про покупку "Мосгаза" і "Мособлгаз" за 12 млрд руб. Можливу ж ціну активів, запропонованих "КЕС-Холдингом", експерти не змогли назвати.
За словами аналітика UniСredit Securities Петра Чанкіна, угода є частиною процесу щодо об'єднання енергоактивів "Ренови" і "Газпрому".

Нагадаємо, в створюваній структурі у відповідності з поточною вартістю внесених активів Віктор Вексельберг може претендувати приблизно на 30% об'єднаного холдингу. Однак, як нагадав Чанкін, КЕС володіє контрольним пакетом тільки в ТГК-9, що в перспективі може спричинити додаткові витрати для "Газпрому" з викупу часток міноритаріїв. "Високий прибуток підконтрольні КЕС генкомпанії не демонстрували, їхні борги становлять 1 млрд дол. Продаж газорозподільних активів потрібен для покриття цієї заборгованості", - вважає експерт.
У свою чергу, аналітик "Ренесанс Капіталу" Ільдар Давлетшин переконаний, що за рахунок активів КЕС "Газпром" зможе вирішити ряд стратегічних завдань. "Зараз "Газпром" змушений щорічно інвестувати близько 1 млрд дол. в програму газифікації країни. Тепер у газовій монополії з'явиться можливість контролювати в деяких регіонах весь ланцюжок від видобутку до збуту", - пояснив експерт. Він також додав, що отримання ГРО важливо й у світлі можливого переходу на RAB-регулювання в газорозподільному сегменті.