ua en ru

"Казмунайгаз": Українські компанії можуть взяти участь в інвестпроектах в нафтогазовій галузі Казахстану

Українські компанії можуть взяти участь в інвестиційних проектах в нафтогазовій галузі Казахстану. Про це повідомив журналістам голова правління компанії "Казмунайгаз" Каіргельди Кабилдін після українсько-казахстанського бізнес-форуму за участю глав держав, передає кореспондент РБК-Україна.
"Казмунайгаз" в 2010-2014 рр. планує реалізувати декілька проектів на суму близько 20 млрд дол. Частина коштів піде на модернізацію трьох НПЗ в Казахстані для збільшення спектру випускаються нафтопродуктів і підвищення їх якості до рівні Євро-4 і Євро-5. К.Кабилдін вважає, що українські підприємства могли б взяти участь у тендерах на постачання технологічного обладнання для модернізації нафтозаводи. "Казмунайгаз" також вважає перспективним науково-технічне співробітництво з українською стороною.
Традиційний інтерес Казахстан висловлює до українських трубах і встаткування для нафто-і газопроводів, у тому числі газоперекачувальні агрегати. К.Кабилдін зазначив, що до кінця 2010 р. планується прийняти інвестиційне рішення з будівництва в Казахстані газопроводу Захід-Південь протяжністю близько 1,4 тис. км і вартістю близько 3,5 млрд дол. Побудувати його необхідно за 4 роки.
Пропозиції з вибору підрядника і постачальників устаткування для розширення системи Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК) планується розглянути в жовтні. Загальна вартість проекту перевищує 4 млрд дол. У тому числі вартість робіт на казахстанської території оцінюється орієнтовно в 1 млрд дол. Зокрема, на території країни планується побудувати дві нові насосних станції, а ще дві реконструювати. "Ми запрошуємо українських колег до участі", - сказав К.Кабилдін.