ua en ru

Більше 50% виборців можуть проголосувати за нові місцеві проекти, - експерт

Більше 50% виборців можуть проголосувати за нові місцеві проекти, - експерт

Представники нових непарламентських політичних сил мають суттєві шанси на перемогу на майбутніх місцевих виборах. Про це заявив Володимир Фесенко, директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" під час прес-конференції "Політична карта України перед місцевими виборами".

За його словами, згідно з соціологічними дослідженнями Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного в кінці червня - початку липня, представників парламентських політичних сил готові підтримати менше 45% виборців.

"Відповідно, потенційна ніша для нових непарламентських політичних сил - понад 50% виборців. Їх представники мають суттєві шанси на перемогу на майбутніх місцевих виборах. Звичайно, цим шансом потрібно скористатися ще, але передумови для цього існують", - зазначив Фесенко.

На його думку, на майбутніх місцевих виборах довіру виборців отримають ті партії, які будуть мати у своїх лавах авторитетних місцевих лідерів.

"Місцеві вибори завжди відрізняються тим, що на них досить результативні ті політичні сили, які спираються на місцевих лідерів, на лідерів громадської думки, на місцевих керівників, тих, кого люди знають у себе в регіоні і кому вони довіряють", - зазначив Фесенко.

"Так було на минулих місцевих виборах у 2010 році у Вінниці, де Володимир Гройсман, будучи мером Вінниці, зі своєї невідомої партією "Совість України" з величезною перевагою виграв вибори", - зазначив експерт.

Як приклад політичної сили, яка має такі шанси, він назвав партію "Наш край".

"В партію увійшло багато діючих мерів і місцевих лідерів, яким довіряють виборці. Наприклад, у Харкові - Олександр Фельдман, серед мерів - Хотлубей в Маріуполі, Гранатуров в Миколаєві, колишній мер Херсона Сальдо, який 10 років очолював місто і т. д.", - зазначив Фесенко.

"Упевнений, у місцевих виборах будуть брати участь представники й інших нових політичних сил, об'єднувати місцевих лідерів. Саме серед них слід очікувати переможців майбутніх виборів", - додав він.

Нагадаємо, 25 жовтня 2015 в Україні відбудуться вибори до місцевих рад.