ua en ru

"Нафтогазвидобування" заявляє про продовження тиску з боку ГПУ

Печерський районний суд Києва з ініціативи Генпрокуратури вдруге за останній місяць заарештував майно, акції, рахунки і заборонив реалізацію газу і конденсату ПРАТ "Нафтогазвидобування". Про це йдеться в листі компанії до генерального прокурора Віктора Шокіна.

Раніше, 21-22 квітня Апеляційний суд Києва підтвердив неправомірність арештів і заборон, які були накладені за ініціативою ГПУ в кінці березня-початку квітня 2015 р.

"Слідчий Генеральної прокуратури з незрозумілої для компанії причини, через кілька годин вдруге подав аналогічні клопотання про арешти рахунків, майна, акцій і заборону на реалізацію газу і конденсату в Печерський районний суд Києва, знову вимагаючи їх розгляду без участі представників компанії. Незважаючи на результати розгляду апеляційних скарг, суддя ухвалив рішення про повторний арешт рахунків, майна, акцій і заборону на реалізацію газу і конденсату ПРАТ "Нафтогазвидобування", - йдеться в листі.

Компанія має намір знову оскаржити рішення Печерського районного суду м. Києва в апеляційній інстанції. Однак у ПРАТ "Нафтогазвидобування" відзначають, що навіть у разі, якщо Апеляційний суд Києва знову визнає недійсними рішення суду першої інстанції, слідчий може звернутися в суд в черговий раз.

"Чинне законодавство дозволяє подавати одне і те ж клопотання незліченну кількість разів, що може перетворити цей процес на фарс, - наголошується в документі. - На наш погляд, представники державного органу повинні поважати правосуддя і враховувати наявну судову практику, зокрема, результати розгляду апеляційних скарг. Інакше під загрозою дискредитації може виявитися вся система правосуддя в Україні".

У ПРАТ "Нафтогазвидобування" відзначають, що якщо ситуація не зміниться, то найближчим часом видобуток газу стане неможливим. Екстрена зупинка видобутку газу створить високі ризики неконтрольованих викидів вуглеводнів. Відновити колишні обсяги видобутку вже буде неможливо.

Також ПРАТ "Нафтогазвидобування" буде змушене повністю зупинити буріння семи нових свердловин, чотири з яких вже пробурені на 90%. В результаті тільки в 2015 р. Україна недоотримає до 1 млрд куб. м природного газу, які компанія планувала добути з квітня по грудень. Ці обсяги Україні доведеться додатково з високими ризиками імпортувати, збільшуючи залежність від Росії. До державного бюджету компанія недоплатить до 2,2 млрд грн, які могли б бути направлені на підвищення обороноздатності країни та соціальні потреби.

ПРАТ "Нафтогазвидобування" - найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні. Основний акціонер - енергетичний холдинг ДТЕК. Компанія розробляє ліцензійні ділянки на двох родовищах у Полтавській області - Семиренковском і Мачухском. Доведені запаси природного газу становлять 20 млрд куб. м, газового конденсату - 2 млн т.

"Нафтогазвидобування" заявляє про продовження тиску з боку ГПУ

"Нафтогазвидобування" заявляє про продовження тиску з боку ГПУ

"Нафтогазвидобування" заявляє про продовження тиску з боку ГПУ