ua en ru

"Газпрому" в найближчі роки загрожує відчутне падіння поставок газу в Європу за довгостроковими контрактами, - експерти

Якщо квітень-травень 2011 р. стали одними з найуспішніших місяців для "Газпрому" в новій історії, то цієї весни ситуація з продажем компанії гірше нікуди. З початку травня експорт монополії в країни далекого зарубіжжя впав майже на 20%, все більше віддаляючи компанію від прогнозованого річного обсягу поставок в 150 млрд куб. м. У найближчі кілька років постачання газу за довгостроковими контрактами будуть тільки падати, прогнозують експерти.

Якщо тренд падіння поставок продовжиться, під питанням виявиться виконання річного плану монополії на експорт у Європу - 150 млрд куб. м. "Якщо протягом літа поставки будуть знижуватися, то експорт "Газпрому" за підсумками року може скласти порядку 140-145 млрд куб. м", - вважає аналітик ІФД "Капітал" Віталій Крюков, додаючи, що показник з травня не є ключовим для прогнозування річних обсягів поставок. При цьому виконати план по експорту компанія зможе тільки у випадку дуже спекотної погоди в липні-серпні і одночасно дуже холодного листопада і грудня, підсумовує експерт.

В "Газпромі" усвідомлюють, що найближчим часом йому буде важко зберегти свою частку експорту в Європі. Як сказало джерело, близьке до компанії, місяць тому ситуація обговорювалася на раді директорів. На ньому наголошувалося, що істотним фактором, що впливає на ціни і рівень відбору російського газу, є конкуренція на європейському ринку. У результаті багато покупців блакитного палива стали вимагати від російського монополіста зниження цін. І "Газпром" змушений йти на поступки. Однак міняти систему довгострокових контрактів з нафтовою прив'язкою він не має наміру.

Тверда позиція "Газпрому" щодо експортних цін призведе до подальшого падіння обсягів поставок у Європу. В 2013-2014 рр. обсяги експорту можуть впасти до 130 млрд куб. м, вважає виконавчий директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.