ua en ru

"Газпрому" знадобиться 50-60 млрд дол. на спорудження інфраструктури для поставок газу в Китай, - Fitch

"Газпрому" знадобиться 50-60 млрд дол. на спорудження інфраструктури для поставок газу в Китай, який, швидше за все, захоче фінансувати це будівництво. Про це повідомило агентство Fitch у вівторок, передає Reuters.

"Для того, щоб постачати в Китай 38 млрд куб. м щорічно на першому етапі, витрати на розробку родовищ і будівництво трубопроводу складуть від 50 до 60 млрд дол. за чотири роки", - відзначає рейтингове агентство.

Fitch додає, що ця сума приблизно відповідає поточним інвестиційним витратам "Газпрому" за півтора року.

"Ми думаємо, що Китай захоче взяти участь у фінансуванні будівництва - можливо, через передоплату або через довгострокове кредитування поставок на привабливих умовах", - пише агентство.

Щоб східносибірський газ перетнув російсько-китайський кордон, потрібно побудувати газопровід "Сила Сибіру" (за розрахунками "Газпрому" він коштує 770 млрд руб., або 23,28 млрд дол.) і освоїти Чаяндинське родовище (ще 430 млрд руб., або 13 млрд дол.).

Нагадаємо, минулого тижня "Газпром" і китайська держкомпанія CNPC оголосили про укладення юридично зобов'язуючого документа, що визначає всі основні умови поставок, крім формули ціни.

Угоди CNPC з "Газпромом" і "Новатек" є підтвердженням наміру Китаю безпосередньо інвестувати в російську газову індустрію, повідомляє Fitch. CNPC в рамках угоди з "Новатек" буде брати участь у залученні фінансування для проекту "Ямал СПГ".

"Все це є ще одним індикатором того, що Росія, швидше за все, послабить експортну монополію "Газпрому", дозволивши незалежним виробникам продавати газ безпосередньо покупцям, хоча ми очікуємо, що "Газпром" збереже монополію на поставки газу по трубопроводах в Європу", пише агентство.

Джерело, знайоме з підготовкою поправок в законодавство про лібералізацію експорту газу, сказало Reuters у вівторок, що розглядається дві можливості - видавати виробникам ліцензії на будівництво заводів СПГ і дозволяти держкомпаніям скраплювати і продавати за кордон видобувається на шельфі газ.