ua en ru

"Газпром" і CNPC підписали основні умови поставок природного газу в Китай зі "східного маршруту"

ВАТ "Газпром" і Китайська національна нафтогазова корпорація (CNPC) підписали документ, що визначає основні умови на поставку природного газу з Росії в КНР щодо "східного маршруту" поставок. Відповідна угода була підписана за підсумками переговорів Президента Росії Володимира Путіна з головою КНР Сі Цзиньпинем, які пройшли сьогодні в Стрельні під Санкт-Петербургом в рамках саміту "великої двадцятки".

"Документ носить юридично зобов'язуючий характер. Погоджені всі основні умови майбутніх поставок російського природного газу на ринок КНР по "східному" маршрутом: обсяг і терміни початку експорту, рівень "бери або плати", період нарощування поставок, рівень гарантованих платежів, точка здачі газу на кордоні, а також інші ключові умови відбору газу. Цінові умови не будуть прив'язані до індексу Henry Hub", - йдеться в повідомленні "Газпрому".

Глава "Газпрому" Олексій Міллер подякував китайських колег за спільну роботу. "Обидві сторони підкреслили довгостроковий стратегічний характер нашого партнерства. Хотілося б подякувати китайських колег за оперативну та злагоджену спільну роботу протягом останніх місяців. Той факт, що підписання основних умов відбулося в дні проведення форуму G20, що свідчить про націленості обох сторін на успішне завершення переговорів і підписання контракту до кінця 2013 року", - наводяться в повідомленні слова Міллера.

Як повідомлялося, Росія і Китай раніше принципово погодили обсяги поставок газу по двох маршрутах: західному - 30 млрд куб. м (проект "Алтай") і східному - 38 млрд куб. м. В рамках реалізації проекту "Алтай" "Газпром" виконав значну підготовчу роботу зі створення нових газотранспортних потужностей. Було розроблено обґрунтування інвестицій у проект і проведені дослідження по маршруту газопроводу. Однак після прийняття остаточного інвестрішення щодо розробки гігантського Чаяндинского родовища "Газпром" став розглядати в якості пріоритетного маршруту поставок в Китай "східний маршрут (по газопроводу "Сила Сибіру" - Якутія-Хабаровськ-Владивосток).

У жовтні 2009 р. "Газпром" і CNPC підписали рамкову угоду про умови постачання природного газу з Росії в Китай, що передбачає експорт на китайський ринок до 68 млрд куб. м газу щорічно. У березні 2013 р. компанії підписали меморандум про взаєморозуміння у сфері співробітництва за проектом трубопровідних поставок природного газу в Китай по "східному" маршрутом. Підписання контракту кілька разів відкладалося через розбіжності сторін щодо ціни поставок.