ua en ru

"Газпром" вимагає від України внесення змін до законів щодо закріплення оренди ГТС

На останніх переговорах "Газпром" вимагав внести в українське законодавство зміни, які б гарантували йому оренду газотранспортної системи при будь-якій владі. Експерти очікують, що парламентська більшість спробує внести до Верховної Ради України (ВР) необхідний законопроект уже найближчим часом. До цього їх підштовхує те, що в разі укладення договору до 1 червня "Нафтогаз" і Ostchem Дмитра Фірташа заощадять близько 2 млрд дол за перші півроку, повідомляє "Комерсант-Україна".

Останній візит Президента Віктора Януковича до Москви, де планувалося підписати нові угоди про закупівлю газу, закінчився нічим через вимоги "Газпрому" законодавчо закріпити можливість оренди української ГТС, розповіло джерело в Міненерго, знайоме з ходом переговорів. "Ст. 7 закону "Про трубопровідний транспорт" забороняє передачу газотранспортної системи в оренду, концесію або лізинг, "Газпром" вимагає, щоб цей закон був змінений парламентом".

У прес-службі "Газпрому" офіційно не прокоментували переговори, відзначивши лише, що про конкретні рішення говорити рано. "Домовилися - це коли підписаний контракт. Але він не підписаний", - констатували в прес-службі компанії. Однак джерело в "Газпромі" підтверджує, що монополія наполягає на змінах законодавства. "Якщо Україна встигне внести необхідні зміни до законів до 1 червня, ціна газу може бути знижена заднім числом з 1 січня 2013 року до 260 дол за тис. куб. м.

У минулому році до 1 червня "Нафтогаз" імпортував з Росії приблизно 10,15 млрд куб. м газу на 4,25 млрд дол, нагадує аналітик ІФД "Капітал" Віталій Крюков. З урахуванням обсягів закупівлі компанії Ostchem обсяг поставок з Росії склав 12,8 млрд куб. м на 5,36 млрд дол. Якщо обсяги імпорту в січні-травні цього року збережуться на торішньому рівні, то при діючій ціні на 1 червня "Нафтогаз" винен буде "Газпрому" близько 4,3 млрд дол, а з урахуванням Ostchem Ukraine - 5,45 млрд дол. Однак при ціні 260 дол. і тих же обсягах імпорту, "Нафтогазу" необхідно буде заплатити приблизно 2,64 млрд дол., а разом з Ostchem Ukraine - 3,33 млрд дол "Тобто для "Нафтогазу" потенційна економія може скласти 1,68 млрд дол., а разом з Ostchem - 2,12 млрд дол", - говорить Крюков.

У Міненерго стверджують, що пропонували "Газпрому" варіанти передачі трубопроводів в оренду без змін законодавства. Зокрема, та ж ст. 7 закону "Про трубопровідний транспорт" говорить, що якщо приватна компанія інвестує в будівництво нових газопроводів, вона отримує статус інвестора і, відповідно до закону "Про угоди про розподіл продукції", стає учасником такої угоди з правом виробляти споруду трубопроводів і експлуатувати їх. "В принципі, через цей пункт ми цілком можемо створювати консорціум, в якому "Газпром" інвестує кошти в будівництво нових газопроводів і модернізацію старих. Ми розповіли про це російській стороні, але там наполягають на тому, щоб рішення були проведені через Верховну Раду", - кажуть у міністерстві.

Зараз Україна і Росія обговорюють створення консорціуму на паритетних засадах. "Газпром" повинен отримати в управління ГТС, при цьому зобов'язується транспортувати не менше 60 млрд куб. м газу в рік і гарантує оплату послуг з транзиту. Ціна газу для України при цьому повинна бути знижена до 260-280 дол за тис. куб. м. Пізніше цю інформацію підтвердив посол Росії в Україні Михайло Зурабов.

Очікувалося, що відповідні угоди можуть бути підписані в ході візиту Президента Віктора Януковича до Москви. Однак після переговорів Президент підкреслив, що газове питання все ще опрацьовується на рівні урядів двох держав, в тому числі за участю консультантів з провідних консалтингових компаній та міжнародних фондів. "Хвилює головне - формування справедливої ​​ціни газу для України", - зазначив Янукович. Він повідомив, що по завершенні цієї роботи повинна відбутися зустріч президентів України і Росії.

Схоже, "Газпром" хоче законодавчих гарантій оренди ГТС на випадок зміни влади у країні, вважає директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич. "Російська монополія прагне мати гарантії того, що ГТС залишиться в оренді навіть у випадку якщо Президентом України стане, наприклад, лідер фракції "Свобода" Олег Тягнибок", - говорить експерт. Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко зазначає, що у влади сьогодні є всі шанси провести відповідний законопроект через Верховну Раду. "У неї є більшість у парламенті, а після позбавлення Сергія Власенка депутатського мандата - всі можливі важелі для розблокування парламенту", - говорить Фесенко.

Читайте також: Україна продовжить переговори з Росією по газу в квітні.