ua en ru

"Газпром" прогнозує зростання цін на газ на ринку РФ і країн колишнього СРСР

Порівняно з I кварталом 2009 р. на внутрішньому ринку РФ спостерігається зростання виручки за рахунок підвищення тарифів, які встановлює служба по тарифах, і це привело до зростання середньої ціни і реалізації газу, а також за рахунок збільшення обсягів продажів газу на 10%, пише РБК.

ВАТ "Газпром" у січні-липні 2010 р. збільшив обсяг продажів газу на внутрішньому ринку РФ на 6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомив у ході телефонної конференції заступник голови правління "Газпрому" Андрій Круглов. "Кажучи про цінову кон'юнктуру можна говорити, що уряд слідує затвердженому плану підвищення тарифів на газ. І ми вважаємо, що стабільне зростання цін на газ продовжитися", - сказав він.

У країнах колишнього СРСР обсяги продажів за 7 місяців 2010 р. зросли на 40%. "У 2010 р. продовжується перехід на ринкове ціноутворення з Білоруссю, Молдовою і Вірменією. Тому ми чекаємо зростання цін на газ в даному регіоні", - сказав А.Круглов. Він також нагадав, що концерн чекає остаточного переходу на ринкове ціноутворення з цими країнами в 2011 р.

У січні-липні ц.р. в Європі об'єм продажів газу "Газпромом" збільшився на 11%. "Враховуючи складну ситуацію на ринку, ми вважаємо, що об'єми продажів газу в Європу за підсумками 2010 р. знаходитимуться в районі торішніх показників", - сказав А.Круглов.

Топ-менеджер "Газпрому" також повідомив, що поточний прогноз "Газпрому" припускає середню ціну продажів газу в Європі в 2010 р. у розмірі порядку 308 дол. за тис. куб. м.