ua en ru

"Газпром" придбає ГТС Киргизії за 1 дол

Російська газова монополія "Газпром" викупить права на газотранспортну систему (ГТС) Киргизії за 1 дол. Російський уряд схвалив проект угоди про співпрацю у сфері транспортування і реалізації газу на території Киргизії, згідно з яким під контроль "Газпрому" ГТС перейде республіки.

Російська газова монополія "Газпром" викупить права на газотранспортну систему (ГТС) Киргизії за 1 дол. Російський уряд схвалив проект угоди про співпрацю у сфері транспортування і реалізації газу на території Киргизії, згідно з яким під контроль "Газпрому" ГТС перейде республіки. Про це повідомляється на сайті уряду РФ.

Згідно з домовленостями сторін, в Киргизії буде створено дочірнє підприємство "Киргизгаза". Йому буде передано все майно киргизького газового монополіста: газопроводи, газорозподільні станції, підземні сховища газу, земельні ділянки та інше майно. У свою чергу, 100% акцій створеної "дочки" "Газпром" купить за один долар.

Читайте також: "Газпром" в липні 2013 р. збільшив постачання газу до Європи на 10%

Нова компанія та її правонаступники будуть здійснювати постачання газу на територію Киргизії, підземне зберігання газу, а також будівництво, реконструкцію і експлуатацію газотранспортної і газорозподільної систем, об'єктів підземного зберігання газу та інших об'єктів інфраструктури газового комплексу країни.

Угода укладається терміном на 25 років.

Раніше парламент Киргизії в рамках розширення економічної та військової присутності Росії в країні дозволив уряду продати завод по випуску торпед "Дастан".

Киргизія подала заявку на вступ у Митний союз. Однак у співтоваристві вважають, що економіка Киргизії "сирувата" для Митного союзу.

Нещодавно міністр економіки Киргизстану Темір Сарієв заявив, що в країні щорічний збиток від корупції становить близько 700 млн дол., тобто майже 40% доходів бюджету. За його словами, дослідження показало, що у 2012 році, від 39 до 42% економіки Киргизії знаходилося в тіні, а 52% зарплат видавали в конвертах. Киргизія потребує підтримки світового співтовариства у боротьбі з корупцією, оскільки не здатна самотужки впоратися з цим негативним явищем.

Читайте також: Україна за І півріччя зменшила транзит газу в країни Західної Європи на 10,5%

Киргизія зараз перебуває у важкому економічному і політичному становищі. З 2005 року два Президента були вигнані в результаті повстань. Країна зараз перебуває в кризі, пов'язаній з конфліктами навколо стратегічно важливого для економіки золотодобувного підприємства Centerra Gold. Міжнародні донори і кредитори Киргизії пообіцяли понад 1,7 млрд дол. у найближчі п'ять років на впровадження реформ.

Слід також додати, що "Газпром" хоче отримати контроль над українською ГТС. Натомість Росія обіцяє Україні знижки на газ. Втім, уряд України поки не поспішає погоджуватися на умови РФ, вимагаючи створення тристороннього консорціуму з управління ГТС.

У листопаді 2011 р. "Газпром" став власником 100% акцій ГТС Білорусі.