ua en ru

"Газпром": Постачання газу до Білорусі і далі транзитом здійснюються в повному обсязі

ВАТ "Газпром" в повному обсязі подає газ на кордон із Республікою Білорусь для її внутрішнього споживання, транзиту до Європи і Калінінградської області. Як повідомляє управління інформації "Газпрому", обсяг газу, що фіксується на західному кордоні Білорусі, також відповідає контракту на транзит.
Сьогодні вранці "Газпром" цілком відновив постачання газу до Білорусі, обмежені 23 червня на 60%, після того, як Мінськ перерахував до Москви 187 млн дол. як оплату газового боргу. Також сьогодні офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов повідомив, що концерн погасив свій борг за транзит газу через Білорусь на суму 228 млн дол. за ставкою 1,45 дол. за транзит 1 тис. куб. м на 100 км., і Мінськ підтвердив оплату. Раніше Білорусь заявляла, що борг Росії за транзит газу становить 260 млн дол., що на 14% більше, ніж заплатила Росія.

Нагадаємо, "газова суперечка" РФ і Білорусі почалася в червні 2010 р. після того, як "Газпром" зажадав повернути заборгованість із постачань газу в республіку. Мінськ не виконав умови п'ятиденного ультиматуму, і 21 червня відбулося перше скорочення постачань у Білорусь на 15%, з 22 червня - ще на 15%. Віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко надіслав на адресу "Газпрому" лист, де заявив, що якщо обмеження не припиняться, Білорусь почне відбір газу з транзитної труби. Президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим 22 червня заявив, що розпорядився припинити транзит російського газу через білоруську територію. За його словами, борг російської сторони за експорт газу становить 260 млн дол., борг білорусів - 190 млн дол. "Газпром" підтвердив наявність заборгованості перед Білоруссю за транзит газу її територією у розмірі, порівнянному з розміром боргу Білорусі за газ.
Транзит газу до Європи через територію Білорусі в 2010 р. заплановано в обсязі 44,5 млрд куб. м. Відповідно до угоди "Газпрому" і "Бєлтрансгазу", до 2010 р. обсяг постачань у Білорусь був передбачений в обсязі 22 млрд куб. м на рік, а до 2020 р. - близько 25 млрд куб. м.