ua en ru

"Газпром" отримав заявку за обсягом споживання Україною газу в 2012 р. на 27 млрд куб. м (доповнення)

Міністр енергетики України Юрій Бойко привіз сьогодні Газпрому заявку за обсягом споживання Україною газу в 2012 р. на 27 млрд куб. м. Про це журналістам повідомив глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер в кулуарах Петербурзького економічного форуму.

"Так, привіз", - сказав він, відповідаючи на відповідне питання. При цьому Міллер запевнив, що "проблем з Україною не буде, авансу ("Газпрому") вистачить", - зазначив він.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" відмовився забезпечувати транзит газу "Газпрому" за свій рахунок. 18 травня українська компанія повідомила "Газпром" про те, що в 2012 р. накопичення газу в українських підземних газових сховищах буде відбуватися виключно в обсягах, необхідних для забезпечення власних потреб України. Компанія запропонувала "Газпрому" у разі необхідності скористатися послугами українських газосховищ для виконання зовнішньоекономічних контрактів "Газпрому" і оформити відповідну додаткову угоду.

Згодом "Газпром" перерахував "Нафтогазу України" 2 млрд дол. авансу за транзит газу. Як повідомив 7 червня ц.р. Міллер журналістам, "обсяги авансу, який наданий, дозволять закачати газ по трубі в повному обсязі, щоб без проблем пройти зиму. "Обсяг авансу був названий "Нафтогазом". Якщо потрібен був би більший об'єм, ми б його надали", - сказав він тоді.

Як говорив напередодні на прес-конференції в Москві заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, за підсумками 2012 р. споживання російського газу на Україні має становити не менше 40 млрд куб. м, що передбачено контрактними зобов'язаннями української сторони перед Газпромом.
"Нафтогаз" скоротив транзит природного газу в країни Західної Європи в січні-травні 2012 р. на 24,3% порівняно з аналогічним періодом 2011 р. - до 37 млрд куб. м. У тому числі в травні 2012 р. транзит газу в Європу знизився на 37,7% - до 6,2 млрд куб. м.

Нагадаємо, "Газпром" і "Нафтогаз" в 2009 р. підписали контракти на поставку газу в Україну і його транспортування через територію цієї країни в Європу. Після зміни політичного керівництва країни Україна почала заявляти про кабальности і невигідність цих контрактів. Україна вимагає зниження ціни на газ для внутрішніх потреб країни, а РФ наполягає на отримання частки в українській ГТС. Сторони знаходяться в процесі постійних переговорів щодо можливої зміни умов контрактів.