ua en ru

"Газпром" підготував ТЕО третьої і четвертої ниток "Північного потоку"

ВАТ "Газпром" підготувало техніко-економічні обгрунтування (ТЕО) будівництва третьої і четвертої ниток газопроводу "Північний потік". Про це сьогодні журналістам Новому Уренгої повідомив глава компанії Олексій Міллер. Він зазначив, що будівництво ниток доцільне, технічно здійсненно, і ним займеться нова компанія, а не Nord Stream. В даний час йде обмін думками з партнерами, які брали участь у створенні першої і другої ниток, проте до проекту виявляють цікавість і інші компанії. Зокрема, глава "Газпрому" повідомив, що BP зацікавлена в будівництві однієї з ниток "Північного потоку" у Великобританії.

Раніше повідомлялося, що акціонери Nord Stream визнали доцільними проекти 3-ої і 4-ої ниток "Північного потоку" і створять для реалізації цього проекту спецкомпанію. Також повідомлялося, що протягом I кварталу 2013 р. компанії - акціонери Nord Stream зможуть ухвалити рішення про свою участь в будівництві додаткових потужностей.

До 31 січня 2013 р. планується підписати меморандум по створенню нових газотранспортних потужностей через Балтійське море в Європу. "Одна з ниток може бути призначена для постачань російського газу до Великобританії. І ми бачимо інтерес з боку наших британських партнерів до цього проекту", - говорив раніше Міллер.

"Північний потік" - новий прямий маршрут експорту російського газу західноєвропейським споживачам. Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга) до побережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу складає 1 тис. 224 км. Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство (СП) Nord Stream AG. Долі в компанії розподілені таким чином: "Газпром" - 51%, Wintershall Holding і E.On Ruhrgas - по 15,5%, Gasunie і GDF Suez - по 9%. В даний час запущено дві нитки газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м.

Читайте також: Введений в експлуатацію чеський газопровід GAZELLE, що є продовженням "Північного потоку"