ua en ru

"Газпром нафта" почала видобуток в Іраку

"Газпром нафта" почала 31 травня видобуток нафти на іракському родовищі Бадра. В даний час на центральному пункті збору нафти (ЦПС) родовища проводяться комплексні випробування системи підготовки сировини

"Газпром нафта" почала 31 травня видобуток нафти на іракському родовищі Бадра. В даний час на центральному пункті збору нафти (ЦПС) родовища проводяться комплексні випробування системи підготовки сировини. Планується, що вони будуть завершені через три місяці, коли буде накопичено необхідний обсяг нафти для початку комерційної здачі. Після цього Бадра зможе вийти на проектний рівень видобутку в 15 тис. бар. у добу, говориться в повідомленні "Газпром нафти".

На родовищі побудована перша черга ЦПС потужність 60 тис. бар. в добу, в березні 2014 р. Бадру поєднав з магістральної трубопровідною системою Іраку 165-кілометровий нафтопровід.

На пік видобутку в обсязі 170 тис. бар. у добу (близько 8,5 млн т у рік) родовище передбачається вивести в 2017р. і зберігати цей рівень протягом 7 років.

"Розробка Бадры - один з перших міжнародних активів "Газпром нафти" в видобутку. Досвід, отриманий "Газпром нафтою" в якості оператора, посилить компетенції компанії, які будуть затребувані при реалізації нових проектів як на Близькому Сході, так і в інших регіонах, де компанія вивчає можливості для подальшого розвитку", - зазначив перший заступник генерального директора "Газпром нафти" Вадим Яковлєв.

Родовище Бадра розташоване на території провінції Вассит на сході Іраку. Геологічні запаси Бадры оцінюються в 3 млрд бар. нафти.

Контракт з урядом Іраку на розробку родовища підписаний у січні 2010р. за підсумками минулого тендеру, переможцем якого визнано консорціум у складі "Газпром нафти", Kogas (Корея), Petronas (Малайзія), ТРАО (Туреччина). "Газпром нафта" є оператором проекту.

Частка участі "Газпром нафти" в проекті становить 30%, Kogas - 22,5%, Petronas - 15%, ТРАО - 7,5%. Частка іракського уряду, яке представлено в проекті іракської Геологорозвідувальної компанією (Oil Exploration Company, OEC), - 25%.

За умовами контракту, інвесторам будуть відшкодовані понесені витрати та виплачено винагороду в розмірі 5,5 дол. за барель видобутого нафтового еквівалента. Проект розробки Бадры розрахований на 20 років з можливою пролонгацією на 5 років.