ua en ru

"Газпром" не веде переговорів з Україною про врегулювання заборгованості за російський газ, - джерело

Джерело ВАТ "Газпром" заперечує факт переговорів з Україною про врегулювання заборгованості за російський газ. Як повідомив РБК співрозмовник в "Газпромі", українська сторона з такими пропозиціями до "Газпрому" не зверталася, ніякі зустрічі в Москві на цей рахунок не проводилися і "Газпром" не веде жодних переговорів.

"Викликає крайній подив заява офіційних осіб українського уряду про те, що наразі делегація НАК "Нафтогаз України" на чолі з Євгеном Бакуліним знаходиться в Москві на переговорах про врегулювання заборгованості за російський газ", - пояснило джерело в "Газпромі".

За словами співрозмовника агентства, твердження українських посадових осіб, що українська сторона завжди розраховувалася з "Газпромом" за газ, виглядає "безглуздим". "Всі розрахунки проводилися виключно завдяки добровільним авансовим платежам "Газпрому" за транзит російського газу по території України, тобто за газпромівські гроші", - відзначає співрозмовник агентства в "Газпромі".

"В даний час весь транзит газу на майбутній рік "Газпром" вже сплатив, і такої можливості більше немає", - сказав співрозмовник РБК з "Газпрому". Все, що зараз має зробити "Нафтогаз" - просто виконати свої контрактні зобов'язання і негайно погасити заборгованість, підкреслив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося сьогодні, міністр енергетики України Едуард Ставицький повідомив, що наразі в Москві для проведення переговорів перебуває українська делегація на чолі з головою правління "Нафтогазу" Бакуліним.

"Україна сьогодні-завтра шляхом переговорів з російською стороною сподівається вирішити проблемну ситуацію з оплатою НАК "Нафтогаз України" газу, закупленого у "Газпрому" в попередні місяці", - сказав український міністр.

29 жовтня 2013 р. глава "Газпрому" Олексій Міллер закликав Україну сплатити прострочені рахунки за поставки газу на 882 млн дол., зазначивши, що російський концерн "надзвичайно турбує ситуація, що склалася зараз з оплатою Україною постачань російського газу".