ua en ru

"Газпром" не буде оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу", - Новак

ВАТ "Газпром" не буде оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу НАК "Нафтогаз України".

ВАТ "Газпром" не буде оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу НАК "Нафтогаз України". Про це заявив міністр енергетики Росії Олександр Новак на прес-конференції за підсумками тристоронніх консультацій у Брюсселі.

"Глава "Газпрому" А. Б. Міллер підтвердив, що кошти, які "Газпром" платить за транзит газу європейським споживачам, будуть надходити в цей період протягом шести місяців на рахунки "Нафтогазу" згідно з контрактом між "Газпромом" і "Нафтогазом України" про транзит газу європейським споживачам", - сказав Новак.

Він уточнив, що взаємозаліку (оплати транзиту за рахунок боргу, - ред.) не буде, натомість будуть здійснюватися поточні платежі у режимі грошових переказів.

Нагадаємо, Національна енергетична компанія "Нафтогаз України" подала позов в Стокгольмський арбітраж щодо перегляду контракту на транзит газу з російським ВАТ "Газпромом", укладеного в 2009 р.

Зазначимо, 21 жовтня в Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори між Україною, Росією і Євросоюзом. Сторони домовилися про те, що Україна виплатить "Газпрому" 3,1 млрд дол. до кінця року, а також про "зимовий пакет" з ціною на газ у 385 дол. за тис. куб. м, яка буде діяти до 15 березня 2015 р.

Наступний раунд газових переговорів відбудеться 29 жовтня.