ua en ru

"Газпром" має намір "йти своїм шляхом", скоротивши прокачування газу через Україну до мінімуму, - джерело

Вчорашній черговий раунд переговорів між "Газпромом" і українським Міненерговугілля про зниження ціни газу і створення консорціуму на базі ГТС закінчився нічим, передає видання "Комерсант-Україна". Як повідомляє істіочнік видання в "Газпромі" вчорашні переговори показали, що сторони в принципі не можуть домовитися.

"Ми півтора роки товчемо воду в ступі, і ніяких зрушень немає. По суті, точка неповернення пройдена, і ми підемо своїм шляхом - будемо будувати газопровід South Stream, розширювати Nord Stream, скоротивши прокачування газу через Україну до мінімуму", - говорить співрозмовник в монополії. Це підтверджує і джерело в українському Міненерговугілля, який заявляє, що Київ у свою чергу має намір до мінімуму скоротити споживання російського газу. "Ми найбільший ринок збуту російського газу в світі, та ще й купуємо його за найвищою ціною. Подивимося, як" Газпром "заговорить, коли ми відмовимося від покупки цих обсягів", - говорить співрозмовник.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко і глава "Газпрому" Олексій Міллер вчора в Москві провели робочу зустріч, де обговорили питання співпраці Росії і України в газовій сфері. Як повідомили в російській компанії, за підсумками зустрічі нових пропозицій щодо розвитку співробітництва в газовій сфері українською стороною зроблено не було - зустріч пройшла безрезультатно.

В останній раз Міллер і Бойко зустрічалися 14 травня, напередодні неформального саміту країн СНД. Тоді очікувалося, що в ході саміту Президент Віктор Янукович зможе переконати свого російського колегу Володимира Путіна у необхідності зниження ціни газу в обмін на створення консорціуму на базі української ГТС.

Проте досягти домовленостей за підсумками саміту Президентам не вдалося, і переговори продовжилися між "Газпромом" і Міненерговугілля.

Високопоставлене джерело видання в Міненерговугілля стверджує, що головний предмет розбіжностей - оцінка вартості газотранспортної системи. Російська сторона вважає, що її ціна не перевищує 4,2 млрд дол Але Україні готова продати ГТС консорціуму тільки після її оцінки міжнародним аудитором - зараз цим займається Baker Tilly. Раніше система двічі оцінювалася: у 2007 р. - в 24,8 млрд дол., а в 2009 р. - в 9,9 млрд дол.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що відмовитися від закупівель російського газу найближчим часом неможливо. "Оперативно ми можемо наростити поставки німецького газу зі Словаччини, а також газу з Чорноморського шельфу. Таким чином, можна вже через два роки отримати до 4 млрд кубометрів палива", - говорить Марунич. Ще 3 млрд куб. м газу через три роки можна отримати по імпорту через СПГ-термінал. Ще 7-8 млрд куб. м газу через 5-7 років, за словами Марунича, дасть початок видобутку сланцевого газу. "Але в будь-якому випадку ми зможемо скоротити закупівлі газу не більше ніж на 16 млрд куб. м на рік, і то через сім років", - говорить експерт. Зараз ми закуповуємо в Росії 33 млрд куб. м газу в рік.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що переговори можуть відновитися на політичному рівні. "Росія швидше за все вимагатиме масштабних політичних поступок від України - наприклад, вступу в той же Митний союз, - каже пан Гудима. - А політична ізоляція з боку Європи по відношенню до української влади буде підштовхувати країни до таких домовленостей".